Terug

Reflectie in crisistijd

Het is de allerhoogste tijd om mijn maandelijkse blog voor freelancer.nl te schrijven. Ik heb dit al een week lang uitgesteld. Dus vandaag moet het echt. Maar ik vind het lastig, om in deze tijd een ‘luchtig’ onderwerp te kiezen. Zal ik het dan maar over de coronacrisis hebben?

Ik zit met mijn laptop op de bank in mijn huiskamer – net als altijd, wanneer de kinderen naar school zijn. Alleen zijn de kinderen nu niet naar school, en stel ik vast dat ik op wonderbaarlijke manier ben bevorderd tot onderwijsassistente. Waar ik eerst elke dag rustig een paar uur achter elkaar kon doorwerken, word ik nu voortdurend onderbroken – afwisselend door iemand, die een rekensom niet snapt, en een juf of meester, die wil weten waarom het schoolwerk niet is opgestuurd.

Ik begrijp het wel. Al die lieve juffen en meesters zijn aangesteld, om ervoor te zorgen dat mijn kinderen het leerdoel van dit jaar gaan halen. Ik ben hen heel erg dankbaar dat zij zich hiervoor zo goed inzetten. Maar aan de andere kant ben ik ook dankbaar dat ik in deze spannende tijden nog werk heb, en wil ik dat zo goed mogelijk blijven doen. Wanneer ik merk dat de irritatie bij mij oploopt, wordt het tijd voor een moment van reflectie op een stille plek. 

Relativeer de situatie

Als ik nadenk over wat er op dit moment gebeurt in de wereld, dan besef ik dat mijn ‘problemen’ echt heel erg klein zijn – in feite zijn het helemaal geen echte problemen. Er zijn mensen ernstig ziek. Er zijn mensen, die een geliefde zijn verloren. Er zijn mensen, die hun baan of hun bedrijf dreigen kwijt te raken. Er zijn mensen eenzaam en – letterlijk – alleen. Overal om me heen, op Social Media of via de chat, hoor ik van vrienden en kennissen dat zij deze crisis beleven als: ‘Dit hebben wij nog nooit eerder meegemaakt.’ Maar is dat wel zo? Er is toch altijd al iemand in onze kennissenkring ziek geweest of in de rouw om het verlies van een geliefde. Er is toch altijd al iemand met financiële zorgen geweest. Er is altijd een eenzame buurvrouw of buurman, die blij zou zijn met een praatje. En de wereldgeschiedenis heeft al veel ernstigere pandemieën meegemaakt dan deze. (Als je het niet gelooft, hoef je alleen maar te googelen naar de Spaanse Griep). Als ik terugkijk op mijn eigen leven, dan heb ik veel ernstigere crisissen doorstaan. Ik ben er weer uitgekomen, door aan de ene kant de goede moed te houden en door te zetten, en aan de andere kant alle hulp aan te nemen die er toen voor mij beschikbaar was.

Zoek naar de positieve aspecten

Wat maakt deze crisis dan zo uniek? Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat wij – als mensheid in het geheel – door de moderne technologieën voor het eerst in de geschiedenis alles weten, wat er overal op de wereld gebeurt, en er daardoor een gevoel ontstaat van: Dit is iets heel groots. Maar ook van: Wij zitten allemaal samen in hetzelfde schuitje.  Ik zie overal om me heen spontane initiatieven ontstaan, om elkaar te helpen. Ik kijk naar buiten en zie daar opvallend veel hele gezinnen, of juist vaders met kinderen, samen wandelen of spelen. En ik word mij bewust: Hoe verschrikkelijk de gebeurtenissen ook zijn – voor de meesten van ons zal het mogelijk zijn, er ook een positieve draai aan te geven.  Vind je het lastig, om dat te zien, of dreig je opgeslokt te worden door angst? Zet dan het nieuws uit, en ga ook eens ‘reflecteren’ over de volgende vragen:

Wat is er echt belangrijk in het leven?

Sta even stil bij wat er echt belangrijk is – de mensen om je heen! Wees dankbaar voor al je contacten. Ongeacht het feit dat je sommigen nu niet in levenden lijve kunt opzoeken – het is wel mogelijk om op andere manieren contact te houden. Maak daar gebruik van, al is het maar een kort berichtje af en toe. Is er iemand met wie je al lang iets had moeten goedmaken of uitpraten? Dan is dit het moment! Bel diegene of stuur een brief, je zult zien dat de ander er blij mee zal zijn. Zit je juist met een aantal mensen ‘opgesloten’? Dan kun je gebruik maken van deze unieke situatie, door weer eens iets aan ouderwetse gezelligheid te doen.

Waar mag ik dankbaar voor zijn?

In moeilijke tijden hebben wij de neiging om te staren naar de dingen die slecht gaan. Als je dreigt weg te zakken in angst of zorgen, dan kan het helpen om heel bewust voor jezelf alles op te noemen wat nog wel goed gaat en wat je nog wel hebt. Ook als je de eerste dag alleen maar dankbaar kunt zijn dat de zon schijnt – hoe vaker je dit doet, hoe meer je zult zien dat je blik op de situatie verandert.

Waarvoor kan ik hulp aanvragen?

Heb jij ernstige zorgen, omdat jij je inkomen dreigt kwijt te raken? Schroom dan niet om alle hulp in te schakelen die je kunt krijgen. De overheid heeft verschillende regelingen ingesteld, waardoor ondernemers financiële hulp kunnen krijgen. Vind je dat moeilijk? Je hebt (als het goed is) altijd je belasting betaald, waardoor anderen hulp konden ontvangen, toen zij het nodig hadden. Er is geen reden om je te schamen, wanneer jij door nare omstandigheden aan de andere kant van dit verhaal bent beland. Heb je praktische hulp nodig, of zou je gewoon even met iemand willen praten (aan de telefoon). Hiervoor zijn er hulpdiensten en vrijwilligers beschikbaar. Het is geen teken van zwakte om daar een beroep op te doen.

Wat kan ik doen voor een ander?

Zit jij ineens helemaal zonder werk? Denk er dan over na, hoe jij de onverwachte vrije tijd kunt gebruiken, om iemand anders te helpen. Er zijn al allerlei instanties, waar jij kunt aangeven dat jij beschikbaar bent. Maar je kunt natuurlijk ook een eigen initiatief opzetten. Zo lever je niet alleen maar een positieve bijdrage aan de maatschappij – je zult zien dat je er ook zelf door uit de crisis stemming komt.  Vertrouw erop dat ook deze moeilijke tijd over zal gaan. Er zullen weer betere tijden komen. Weet dat er altijd hoop is – juist omdat wij allemaal iets voor een ander kunnen betekenen!

Ute de Vries Freelance vertaler Engels-Duits-Nederlands Schrijver Taalcoach www.fromwordtowordtranslations.com

Reacties

Categorie├źn freelancers

Operatie mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten