Terug

5 tips voor een effectieve samenwerking met een freelance developer

5 tips voor een effectieve samenwerking met een freelance developer

Je bedrijf groeit en dat biedt je de mogelijkheid om meer mankracht aan te nemen. Allereerst heb je dringend een freelance developer nodig. Via een bemiddelingsplatform heb je een nieuwe opdracht geplaatst en daar de geschikte freelancer gevonden. Voordat je allerlei taken op zijn bord gooit, is het handig om te weten hoe je een goede samenwerking kan creëren. Developers spreken namelijk een andere ‘taal’ dan marketeers of grafisch designers. Effectieve communicatie wordt een uitdaging.
Maar, wij gaan je daarbij helpen. Natuurlijk willen jullie beiden dat de samenwerking een succes wordt. Daarom hebben wij vijf tips op een rijtje gezet voor het bouwen van een productieve werkrelatie.


1. Betrek de developer bij het proces

Stel je voor, je bent een bouwvakker en werkt aan een nieuw huis. De ontwerpers hebben zeer specifieke ideeën over hoe het eruit moet komen te zien. Ze overhandigen je de documenten en zeggen: “Laten we beginnen!” Kan je dan ook echt meteen beginnen met bouwen? Nee, natuurlijk niet! Wanneer je een project start zonder een plan, is de kans groot dat er ontzettend veel vragen rijzen. Een manier om dit te voorkomen is door de developer te betrekken bij het proces. Of je nu van plan bent een nieuwe app te bouwen of een pagina slechts een update wil geven, door de developer vanaf het begin af aan te betrekken bij het proces, zorg je ervoor dat hij zich op een goede manier kan voorbereiden. Hij hoeft helemaal geen creatieve input te leveren, maar door hem uit te nodigen bij meetings met stakeholders zal het voor hem veel makkelijker te begrijpen zijn wat het gewenste resultaat is. Heb je een developer op afstand voor je werken? Dan zijn er tools zoals Skype en Facetime die je helpen om toch face-to-face te communiceren.


2. Doe geen aannames

Eén van de redenen waarom je een developer hebt ingehuurd is, omdat hij bepaalde skills bezit. Die kunnen je helpen om erachter te komen welke ideeën wel en niet mogelijk zijn. Als blijkt dat bepaalde dingen niet werken, moet hij in staat zijn om mee te denken over een andere oplossing.
Het doen van aannames is het ergste wat je kan doen. Wanneer je aanneemt dat een bepaalde taak eenvoudig uit te voeren is, kan dat leiden tot frustraties aan beide kanten. Een taak die jij als opdrachtgever ‘eenvoudig’ vindt, kan uiteindelijk wel 12 uur in beslag nemen. Om frustraties te voorkomen is het belangrijk dat je de complexiteit van verschillende taken eerst evalueert met de developer, voordat je een harde deadline stelt. Stop dus met de woorden: “Kan je dit snel voor mij fixen?” als je er niet zoveel verstand van hebt. Bespreek eerst met elkaar hoeveel tijd er in gaat zitten. De freelancer zal je daar erg dankbaar voor zijn.


3. Houd je aan de planning

Structuur is heel belangrijk voor effectieve communicatie. Stel daarom taken en deadlines vast, voordat je begint met het werk. Om ervoor te zorgen dat iedereen begrijpt wat er moet gebeuren, is het een goed idee om een projectmanagement tool zoals JIRA te gebruiken. Vasthouden aan deadlines is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker in een start-up. Het maken van een planning zal iedereen helpen te begrijpen wat hun verantwoordelijkheden zijn. Zo voorkom je ook dat taken half worden uitgevoerd.


4. Begrijp wat je van de developer vraagt

Het is niet jouw taak om de ins en outs van het development te leren, maar het kan geen kwaad om je er wat meer in te verdiepen, voordat je in zee gaat met een developer. Het is erg handig als je meer leert over front-end development zoals HTML, CSS en JavaScript. Het begrijpen daarvan zal het veel gemakkelijker maken om te communiceren en richting te geven aan de developer die je inhuurt.


5. Laat developers doen waarvoor je ze hebt ingehuurd

Je hoort het steeds vaker, in het bijzonder bij start-ups. Er wordt verwacht dat developers open moeten staan voor extra verantwoordelijkheden, naast de functieomschrijving. Echter, wanneer het gaat om development, laat het coderen dan aan de developer over.
Developers hebben iemand nodig die het project zo goed mogelijk organiseert en afleiding bij ze vandaan houdt. Zo kunnen zij zich richten op de taken waarvoor je ze hebt aangenomen. Dus, praat met elkaar over het project, laat de developer meedenken en maak duidelijke afspraken in plaats van dat je alleen maar opdrachten geeft.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten