Terug

Hoe stop je permanent met het woordje “uhm”?

Het is makkelijk om “uhm” te zeggen als je zoekt naar de juiste woorden. Maar hoe vaker je “uhm” zegt, hoe minder geloofwaardig je overkomt. Het is vaak een teken van weinig zelfvertrouwen of van ongemak. Het is vervelend en moeilijk om uit je systeem te krijgen. Daarom hebben wij 11 tips op een rijtje gezet om jou een handje te helpen:

1. Weet wat je wil vertellen en hak het in stukjes. Een heleboel informatie in kleine stukjes hakken, zorgt ervoor dat je het verhaal soepeler kan vertellen. Zo kun je ook pauzes nemen tussendoor, zodat de klant de informatie beter kan verwerken.

2. Besef dat niemand kan zien dat je nerveus bent. 10% van de mensen is bloednerveus als zij voor een publiek moeten spreken, maar het publiek kan niet zien wat er in je hoofd afspeelt. Maak je geen zorgen, mensen zijn te druk met zichzelf bezig om zich druk te maken om jou.

3. Stop je handen niet in je zakken. Studies laten zien dat dit het level van “uhm” gebruiken verhoogd. Gebruik je handen tijdens het praten, beeld het uit, dat maakt het voor jezelf een stuk makkelijker.

4. Houd zinnen kort en gebruik pauzes tussendoor. Een pauze van 1 of 2 seconde versterkt je woorden en geeft het publiek tijd om na te denken.

5. Zorg dat je inhoud interessant is. Als je woorden boeiend en leuk zijn, hebben de mensen die luisteren ook geen last van woordjes als “uhm”, die er af en toe tussen zitten.

6. Vertel een verhaal. Mensen vinden het namelijk leuk om naar verhalen te luisteren. Zorg dat je weet wat je wil vertellen en dat je het een paar keer oefent. Op die manier hoef je niet meer zoveel na te denken tijdens je verhaal.

7. Bereid je goed voor. Als je alles weet wat je wil zeggen voordat je het zegt, hoef je niet zoveel na te denken tijdens je verhaal.

8. Vermeid afleiding. Als je via de telefoon aan het praten bent, ga dan niet ondertussen op internet surfen. Als je voor een publiek staat, maak dan oogcontact. Op die manier voel je je minder ongemakkelijk.

9. Begrijp waarom je “uhm” zegt. Weten wanneer en waarom je “uhm” zegt, kan je helpen in de toekomst. Als je een situatie voelt aankomen waar in je altijd “uhm” zegt, kan je dat onderdrukken.

10. Ken je overgangen. Gebruik een gepaste pauze tussen je zinnen, voordat je overgaat naar een ander onderwerp. Leg de overgang ook kort uit, zonder je gedachten erbij te verliezen.

11. Luister naar jezelf. Neem jezelf op tijdens het oefenen. Dat is de beste manier om te horen hoe je praat en erachter te komen wanneer je “uhm” zegt. Door die situaties te herkennen, kan je ze in het vervolg vermijden.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten