Terug

Te veel dingen aan je hoofd? Deze simpele tips kunnen helpen

De laatste tijd betrap ik mijzelf er af en toe op dat ik op drukke dagen fouten of blunders maak. Ik vergeet dingen, haal tijden in de war of ga ‘even snel’ met iets klungelen, wat vervolgens niet werkt omdat ik er eigenlijk rustig de tijd voor had moeten nemen. Een goed moment om weer even stil te staan bij waar ik zoal mee bezig ben en hoe ik kan zorgen dat ik alles op tijd af heb. 

Als je het heel druk hebt in je werk of als je, net zoals ik, naast je werk als freelancer ook nog met allerlei andere zaken bezig bent voor je familie, vriendenkring of vrijwilligerswerk, dan kunnen deze tips je helpen om alles op een rijtje te krijgen.

Ga niet haasten

Als je vanuit een gestrest gevoel gehaast aan het werk gaat, is de kans groot dat je dingen vergeet of dat je later ontdekt dat je tijd had kunnen besparen door eerst goed over een klus na te denken. 

Begin je dag rustig, overdenk even alles wat je moet doen, en maak eerst een planning. Zoek naar manieren om slimmer te werken in plaats van harder. Plan hierbij ook wat ruimte in voor onvoorziene gebeurtenissen. 

Maak notities

Moet je veel details onthouden, maak er dan aantekeningen van. Alles wat je ergens hebt vastgelegd, hoef je niet meer te onthouden en dat geeft ruimte in je hoofd. Zorg dat je alle afspraken en to-do lijstjes op één plek bij elkaar hebt. Zo hou je het overzicht en hoef je niet voortdurend na te denken of je iets vergeten bent.

Maak er een gewoonte van om regelmatig je aantekeningen door te nemen – evt. zelfs meerdere keren per dag. Streep door, wat je al gedaan hebt, en kijk ook welke klussen niet urgent zijn en misschien uitgesteld kunnen worden naar een later tijdstip. 

Wees flexibel

Hou niet te strak vast aan je planning, als de dingen ineens anders lopen. Een planning is bedoeld als hulpmiddel en moet niet tot een beperking worden. Soms gebeuren er onverwachte dingen. Ga dan niet in de stress schieten, maar neem even een moment om te bepalen: ‘Moet ik hier nú tijd een aandacht aan geven?’ Zo ja, doe dat dan gewoon en pas later je planning aan. Tenslotte ben je je eigen baas. 

Wees aardig voor jezelf

Als je toch ontdekt dat je een fout hebt gemaakt of iets bent vergeten, probeer dan je gevoel voor humor niet te verliezen. Ga zeker niet jezelf allemaal verwijten maken (‘Hoe kon ik dat nou vergeten? Waarom heb ik nou niet opgelet? Ik stomme …!’), want dat helpt echt niet.

Ik hoorde een keer in een toespraak deze opmerking: ‘Let eens op hoe je tegen jezelf praat. Zeg je dingen tegen jezelf, die je nooit tegen je vrienden zou zeggen? Of die je niet van je vrienden zou willen horen? Stop er dan mee en wees aardig voor jezelf.’

Je kunt beter lachen om jezelf en iets van je fouten leren, dan dat je jezelf uitfoetert en zo voor de rest van de dag (of de week) de stemming voor jezelf – en de mensen om je heen – bederft.

 

Geschreven door: Ute de Vries

Freelance vertaler Engels-Duits-Nederlands
Schrijver
Taalcoach
www.fromwordtowordtranslations.comWant to receive daily new projects in your field? Subscribe here for free.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten