Terugblik op 2016

Gepubliceerd op 23 December 2016

Het einde van het jaar nadert en dat is een mooi moment om terug te kijken op 2016. Zeker als beginnende freelancer is het goed om af en toe eens te kijken naar wat er goed gaat en wat er eventueel beter kan. Tijd voor een terugblik dus.

Hoogtepunten
Het jaar 2016 begon voor mij als freelancer wat voorzichtig. Ik was nog volop zoekende naar mogelijkheden om mijn bedrijfje in de spotlight te zetten. Naamsbekendheid is per slot van rekening erg belangrijk. Gelukkig had ik ontdekt dat er een online platform voor freelancers bestaat waar opdrachtgevers hun opdrachten aanbieden. Freelancers kunnen op de opdrachten reageren en hun offerte uitbrengen. Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat er op één opdracht meerdere freelancers reageren en dat je niet iedere opdracht krijgt toegewezen. Toch merkte ik dat je veel kans maakt als je een eerlijk voorstel doet en jezelf op positieve wijze presenteert. Ik heb veel gebruik gemaakt van de mogelijkheden op het online platform en vind het werkelijk een perfecte manier om opdrachten te krijgen.


Daarnaast bleek mijn website in combinatie met een advertentie ook supergoed te werken. Voor een freelancer is een website eigenlijk een must. Een potentiële opdrachtgever krijgt direct al een goed beeld van hetgeen je biedt. Ik vraag opdrachtgevers altijd waarom ze precies mijn bedrijfje uitkiezen voor een offerteverzoek. Vaak hoorde ik dat ze een advertentie waaraan een website gekoppeld is als erg professioneel zien. Opdrachtgevers vinden het ook erg positief indien freelancers snel reageren op berichten. Ik ontving veel informatie- en offerteverzoeken en heb gelukkig ook behoorlijk wat opdrachten gekregen. De afgelopen tijd heb ik me dus absoluut niet verveeld. Bij oplevering van de opdracht vraag ik de betreffende contactpersoon altijd om feedback te geven over het resultaat en ook over het contact tijdens het verwerken van de opdracht. Gelukkig kreeg ik  superpositieve beoordelingen die ik vol trots op mijn website zette. En ook dat leidde weer tot nieuwe opdrachten. Een leuk sneeuwbaleffect.

Dieptepunten
Natuurlijk waren er ook minder leuke momenten. Het was voor mij best even slikken dat er een opdrachtgever was die echt op geen enkele manier tevreden te stellen was. Ik heb mezelf in allerlei bochten gewrongen om aan zijn wensen te voldoen en zelfs dat was niet voldoende. Collega freelancers overtuigden mij dat het een illusie is om te denken dat je alle opdrachtgevers tevreden kan houden. Ik realiseerde me ook wel dat ik er alles aan had gedaan en dat me uiteindelijk niets te verwijten viel.

Maar toch… er blijft altijd een heel klein beetje twijfel of ik het niet anders had moeten aanpakken.

Tja, en dan was er natuurlijk de wanbetaler. Geen betaling binnen de betalingstermijn. Na de herinnering volgden allerlei loze beloften en uiteindelijk kreeg ik geen reactie meer op mijn verzoeken. Het is het absolute dieptepunt van 2016. Niet alleen vanwege het feit dat er niet op tijd betaald werd, maar vooral omdat ik me realiseerde dat ik erg naïef was geweest. Een grote opdracht waarvoor ik hard gewerkt had en uiteindelijk niet voor betaald werd. Dagenlang ben ik er van ondersteboven geweest. Allerlei vragen spookten door mijn hoofd. Had ik om een aanbetaling of een vooruitbetaling moeten vragen? Fijn was de steun van collega freelancers waarmee ik van gedachten kon wisselen. Hun conclusie was dat je als freelancer bij een derde opdracht van dezelfde opdrachtgever niet ineens aan de betrouwbaarheid van dit bedrijf kan gaan twijfelen.

Na een aantal slapeloze nachten heb ik mezelf weer opgepakt en een betrouwbaar incassobureau gekozen. Gelukkig had ik al een dossier opgebouwd en kon daardoor de vordering direct indienen. Daarna begint het wachten totdat het incassobureau het dossier in behandeling neemt en contact zoekt met de debiteur. Dat duurde me natuurlijk véél te lang, maar ik kon niets anders doen dan geduld hebben. Tijdens het schrijven van deze blog kwam dan eindelijk het bericht dat het incassobureau de debiteur had gesproken en dat er beloofd was om nog voor Kerst een deelbetaling te doen. Nu maar hopen dat het niet opnieuw een loze belofte blijkt te zijn.

Balans
Als ik de balans van 2016 opmaak, zijn de positieve punten ruim in de meerderheid. De perfecte  beoordelingen die ik van de opdrachtgevers krijg, geven me veel energie en inspiratie voor het komende jaar.

Hierbij wens ik alle freelancers een creatief, inspirerend en succesvol 2017 toe.

Door: Loes Orru-Provoost
 
Loes heeft als freelance vertaler, tekstschrijver en tekstcorrector een schat aan ervaring op het gebied van vertalen, lokalisatie en transcreatie in het Nederlands, Italiaans, Duits en Engels. Ze houdt rekening met de culturele achtergrond van de doelgroep en de gewoonten van de betrokken taalgebieden. Haar vakgebieden zijn o.a. Italië, Sardinië, wijn, wijnbouw, toerisme en gastronomie. 

Wil jij als tekstschrijver of vertaler op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play