Thuiswerken of op kantoor? | Freelancer.nl

Thuiswerken of op kantoor?

Gepubliceerd op 4 Januari 2017

Het aantal freelancers neemt de laatste jaren sterk toe. Toch is het zo dat het aantal thuiswerkende mensen afneemt. Maar waarom is dat zo? Er is onderzoek naar gedaan en hieruit blijkt dat ruim 70 procent toch liever in een kantoorruimte werkt. Freelancers vinden werken op kantoor over het algemeen aangenamer dan thuis.
 
Thuis is de meest laagdrempelige werkplek voor freelancers. Maar, werkt dit wel in je voordeel? De stap om op kantoor te gaan werken lijkt, helemaal in het begin, misschien groot en brengt extra lasten met zich mee. Toch is het belangrijk niet voorbij te gaan aan de kansen die het werken op kantoor biedt. Bovendien zijn er steeds meer kantoorconcepten die deels of volledig gefocust zijn op freelancers. Het is in deze kantoorpanden mogelijk om een flexibele werkplek te huren met een flexibele looptijd. Zo zit je als freelancer nooit vast voor de lange termijn. Deze ontwikkeling zien we met name bij kantoorruimtes in Amsterdam, Rotterdam en zelfs bij kleinere steden, zoals kantoren in Den Bosch.

Op kantoor versus thuiswerken

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur. De ene freelancer presteert beter thuis, terwijl de ander liever op kantoor werkt. Het is belangrijk om jouw persoonlijke voorkeur duidelijk voor ogen te hebben, voor- en nadelen af te wegen en misschien juist te kiezen voor een combinatie van beide.


Flexibel werken

Natuurlijk is thuiswerken zeer flexibel, maar dat geldt tegenwoordig niet alleen voor thuiswerken. Door de groei van flexibele kantoorconcepten kunnen freelancers steeds flexibeler een werkplek huren. Flexibele werktijden kunnen voor sommige freelancers echter een valkuil zijn. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor, of je nu thuiswerkt of op kantoor. Het kantoor kan hierbij wel meer structuur brengen in je werkdagen.


Thuiswerken

Je hebt thuis minder afleiding van collega’s of andere freelancers. Er zijn bijvoorbeeld minder geluiden om je heen en mensen zullen geen praatje met je gaan maken op een ongeschikt moment. Thuis zijn echter weer andere afleidingen. Denk hierbij aan kinderen, televisie of de was die gedaan moeten worden. Als thuiswerker ben je wellicht vatbaar voor dit gevaar. Heb je voldoende discipline om daadwerkelijk productief thuis te werken?
 
Een groot voordeel van thuiswerken is dat het geen extra kosten met zich meebrengt. Het huren van een kantoorruimte of flexibele werkplek kan een kostenpost zijn waar je geen budget voor hebt. Thuiswerken kan soms eenzaam zijn en beperkt bovendien je dagelijkse beweging. De gemiddelde thuiswerkende freelancer is daarom ook zwaarder dan degene die op kantoor werken.


Op kantoor werken

Net als thuis zijn er op kantoor ook afleidende factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op je productiviteit. De bedrijvigheid op kantoor kan ook een positieve invloed uitoefenen op de productiviteit. De ‘kantoordynamiek’ werkt namelijk motiverend en inspirerend. Met name in coworking spaces van nieuwe kantoorconcepten is deze bedrijvigheid goed voelbaar.
 
De coworking spaces zijn open kantoorruimtes waar freelancers en startups werken. Deze ruimtes zijn zo ontworpen dat ze ontmoetingen stimuleren. Daarnaast worden er door de verhuurders en huurders regelmatig evenementen, workshops of borrels georganiseerd. Al deze voordelen wegen zwaarder dan de extra huurkosten.


Tot slot

De stap lijkt vaak groter dan hij daadwerkelijk is: van thuiswerken naar werken op kantoor. Door de leuke nieuwe flexibele kantoorconcepten wordt deze drempel steeds lager. De huurovereenkomsten voor een werkplek zijn steeds flexibeler. Verhuurders maken het voor freelancers bovendien steeds aantrekkelijker om op kantoor te werken.
 
Door: Carlos Obdam van Flexas.nl
Flexas.nl is dé online kantoorbemiddelaar van Nederland. Zij helpen zoekers van kantoorruimtes gratis en vrijblijvend met vinden van de juiste kantoorruimte. Dit doen zij in heel Nederland, bijvoorbeeld kantoorruimte in Amsterdam, Rotterdam en kantoorruimte in Den Bosch. Door een goede inventarisatie van wensen en eisen van de zoeker, wordt er een match gecreëerd met het aanbod. Huurder en verhuurder worden direct met elkaar in contact gebracht. 

Wil jij op de hoogte blijven van nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Robin Peek

Robin Peek is dagelijks bezig met het vergaren van kennis met betrekking tot zoekmachine optimalisatie en contentmarketing. 

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play