Terug

Tips voor efficiënter werken

Het overkomt jou vast ook weleens. Je schuift ‘s morgens enthousiast achter je bureau met je hoofd vol plannen. Om er aan het eind van de middag achter te komen dat je lang niet alles hebt gedaan wat je had willen doen. Herkenbaar? Dan heb je vast wat aan deze tips om efficiënter te werken.

Plan je dag Veel freelancers hebben een creatief beroep. Die houden vaak iets minder van plannen. Toch is het belangrijk. Pak elke ochtend je papieren of digitale to-do-lijstje erbij en schrijf op wat je die dag wilt doen. En als het lukt ook hoeveel tijd elke taak kost. Zet een sterretje naast dingen die prioriteit hebben. Je hebt zo meer zicht op wat je nog moet doen en je vergeet niets.

Houd je bureau netjes

Rondslingerende markers en post-its op je tafel, een open doos printerpapier in een hoek, een paar T-shirts over een stoel… Een rommelige werkplek geeft onrust in je hoofd. Ruim in ieder geval je bureau steeds op. Stop belangrijke aantekeningen en documenten in een map. Dan kun je ze gemakkelijk terugvinden.

Schrijf alles goed op

Een klant belt. Je noteert de opdracht, afspraken en datum voor een overleg op een los briefje. Het is geen spoedopdracht en de datum voor de afspraak is pas over een paar weken. Je bent net druk bezig met een andere opdracht, dus je legt het briefje voor nu even op de hoek van je bureau. Herkenbaar? Noteer de afspraak toch maar meteen in je agenda. Briefjes raken gemakkelijk kwijt. En stuur gelijk ook een e-mail om de opdracht te bevestigen. Dan is dat ook maar vastgelegd.

Zet oogkleppen op

Nee, geen echte oogkleppen maar virtuele. Wie veel op zijn of haar laptop werkt, kent de verleidingen van die andere dingen die daar ook zijn: de browserknop en de sociale media. Zeker als je met een saaie klus bezig bent of moe bent, is het verleidelijk om ‘even’ Facebook te checken of ‘even’ te kijken of anderen iets interessants hebben getwitterd. Dat ‘even’ loopt soms flink uit. Voor wie moeite heeft om de sociale media te negeren, zijn er apps die internet tijdelijk blokkeren. Zoek ze maar op - na je werkdag natuurlijk!

Haal een frisse neus

Als je het druk hebt, schieten pauzes er snel bij in. Toch heb je die dan extra hard nodig. Las om het uur of anderhalf uur een micropauze in. En neem halverwege de werkdag een langere pauze. Niet om gehaast een broodje te smeren om die vervolgens achter je bureau op te eten. Maar om even niets te doen. Of beter nog: om even naar buiten te gaan.

Leen desnoods de hond van je buren. Maar ga even wandelen ‘to blow the cobwebs away’, zoals de Britten zo mooi zeggen. Na een wandeling ga je opgefrist en vol energie weer aan de slag.

Door: Yvonne Horsselenberg

Reacties

Categorieën freelancers

Operatie mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten