Terug

Uit de crisis met de Bbz-regeling

Het woord crisis kent vele niveaus. Terwijl ik dit schrijf woedt de Corona pandemie. Dat is toch wel de meest ultieme vorm van crisis die ik zelf ooit hebt meegemaakt. Afgezien van de bedreiging van de gezondheid van mensen, zijn er ook ontelbaar veel neveneffecten. De financiële problematiek waarin je kunt geraken als ondernemer is er daar een van. Er is onder andere een regeling aangekondigd die je als ondernemer 3 maanden inkomen garandeert, je zult er vast al van gehoord hebben. Ik hou het in de gaten maar hoe dit er precies uit gaat zien is ten tijde van dit schrijven nog onbekend. De regeling waarop een beroep zal kunnen worden gedaan, zal een afgeleide zijn van de zogenaamde Bbz-regeling. Voor jou als ondernemer kan het sowieso handig zijn om daar wat meer vanaf te weten. Want ook als de Corona-epidemie voorbij is kun je door allerlei omstandigheden als ondernemer in een persoonlijke en financiële crisis terechtkomen. En ook dan is de Bbz er voor jou.

Wanneer krijg je Bbz?

Het onverwacht wegvallen van een belangrijke opdrachtgever, een algemeen zwakke periode in jouw branche en tijdelijk niet of minder kunnen werken vanuit je bedrijf door ziekte of andere calamiteiten. Dergelijke situaties kunnen als effect hebben dat je inkomen even geheel of gedeeltelijk wegvalt. En erger nog, dat je je schulden op ziet lopen. Zorg er dan voor dat je tijdig een beroep doet op het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen. Die regeling biedt je een  periodieke uitkering voor het dagelijkse levensonderhoud en zelfs de mogelijkheid om kapitaal te lenen voor het aflossen van urgente schulden of het doen van noodzakelijke investeringen.

Waar kan je Bbz aanvragen?

Er zit geen commercieel model achter de Bbz. De Bbz-aanvraag moet worden ingediend bij de gemeente waar je woont, al zijn er vooral kleinere gemeenten die de taken omtrent de afwikkeling van de Bbz aan andere, grotere gemeenten hebben uitbesteed. In principe meld je je bij de gemeentelijke afdeling die zich hiermee bezighoudt. De namen kunnen verschillen maar meestal gaat het om de afdeling Werk en Inkomen, afdeling Sociale Dienst, het Bureau Zelfstandigen of het Ondernemersloket.

Waar moet je op letten?

De Bbz is aan de nodige regelgeving gekoppeld zodat gegarandeerd wordt dat de regeling eerlijk en zo objectief mogelijk wordt uitgevoerd. Wat je vooral moet beseffen is dat het van belang is dat je duidelijk maakt dat je op termijn weer zelf je inkomen met je bedrijf zult kunnen verdienen. Dat is de zogenaamde eis van levensvatbaarheid. Wanneer je geld leent van de gemeente, dan moet je aannemelijk maken dat je dit bedrag in de toekomst ook terug kunt betalen. Zelfs terwijl de gemeente je niet altijd zal vragen om dat ook daadwerkelijk te doen. Het belangrijkste advies luidt wat mij betreft dus: Zorg dat je een overtuigend verhaal formuleert dat vertrouwen wekt. Maak een toekomstplan en draag dat met reëel optimisme uit naar de gemeente of welke instantie die jouw aanvraag moet beoordelen dan ook.   En zoals de huidige Corona crisis duidelijk maakt: een financiële en niet voorziene tegenslag kan ons als ondernemers allemaal overkomen. Zet je dus in tijdens van nood snel over je schaamte heen en durf om die hulp te vragen. Ook dat kenmerkt een echte ondernemer.

Door: Roel Verdonschot www.ondernemersgevoel.nl   Roel is een breed inzetbare freelance tekstschrijver. Hij beschikt over inhoudelijke kennis- en adviesvaardigheden op het gebied van ondernemerschap. Via de website van freelancer wil hij vooral zijn meer creatieve kant aanbieden. Dit doet hij in de vorm van het schrijven van wervende teksten zoals columns, subsidieaanvragen, ondernemingsplannen en (SEO) webteksten e.d. voor opdrachtgevers. Daarnaast beoordeelt hij ondernemingsplannen in het kader van de Bbz-regeling.

Reacties

Categorieën freelancers

Operatie mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten