Val niet ergens op terug, maar val vooruit naar een nieuwe uitdaging

Gepubliceerd op 19 December 2017

We gaan naar het einde van 2017 en de maand december is voor velen een maand van terugkijken. Wat kan er geleerd worden van de ervaringen die dit jaar met zich heeft meegebracht?

Voor mij stond executie centraal. Waar 2016 een jaar van bezinnen en plannen was, is 2017 er een geweest van doen. En doen is eng en spannend! Wat ik heb ervaren is dat het aan de andere kant van angst ook heel leuk kan zijn. Hier trek ik de volgende conclusie uit:

“Ik geloof niet dat er een moment komt waarop ik terugkijk op mijn leven en blij ben dat ik keuzes heb gemaakt uit angst.”


Experimenteer

Dit heeft allemaal te maken met een keuze die ik in 2016 maakte; ik ga beginnen met pilots (vandaag noem ik het experimenten). Mijn eerste experiment begon bij de eerste dag van mijn nieuwe job; 21 dagen om 6.00 uur opstaan, zonder snooze. Spannend he?
Niet voor iedereen, maar wel voor avondmensen. “Want, waarom zou je dat doen? Wat ga je met die extra tijd doen? Wat als je elke dag slaperig op werk komt? Dat zou geen goede eerste indruk zijn.” Wat als ik het verschrikkelijk vind en er chagrijnig van wordt?

“Wat als het enorm tegen valt?”

Toch heb ik het gedaan en het was fantastisch. Nooit heb ik gedacht dat het 1) zo makkelijk zou zijn om mijn ochtendritme te veranderen en 2) zo lekker rustig is om 6.00 uur. Het is trouwens ook koud en erg donker, maar hey dat hoort er bij:).

Ik heb geleerd dat het opstaan zelf gewoon “niet leuk” is, maar onvermijdelijk. Douchen is daarentegen erg lekker, dus daar focus ik dan op. Door dit gegeven in de vergelijking te stoppen kan ik vandaag stoïcijns opstaan zodra de wekker gaat, zonder een bladzijde open te slaan uit een exemplaar uit van mijn “redenen-om-uit-te- slapen-repertoire”.
Ik heb volop geëxperimenteerd met mijn “extra” tijd. Zo ben ik gaan lezen, heb ik een serie gekeken (Billions van HBO, aanrader) en ben ik gaan sporten. Allen zijn bevallen, maar eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat maar twee van deze drie opties een nuttige tijdsbesteding waren. Ik besloot het 6.00-uur-opstaan-zonder-snoozen- experiment als geslaagd te bestempelen en (al is het met vallen en opstaan,) ik pas het tot vandaag de dag nog toe.

“I hated every minute of training, but I said: Don't quit. Suffer now and live the rest of your life as a champion”- Muhammad Ali

Dit experiment is voor mij een katalysator geweest voor meerdere experimenten, zowel kleine (de was vouwen voor de tv; multitasking 2.0) als grote (mijn veilige en leuke baan opzeggen om te gaan ondernemen) en ik ben ontzettend blij dat ik destijds heb doorgezet.


Maak vandaag beslissingen voor morgen

Ondernemen is spannend, het is risicovol en er zijn momenten waarop je niet weet hoe de volgende maand er uitziet. Toch is het juist op die momenten belangrijk om door te zetten, geloof te houden en extra gas te geven. Aan de andere kant van die stress en angst wacht jouw succes.
Beeld jezelf in over vijf jaar en kijk terug op de beslissingen van vandaag.
Sta je nog steeds achter de keuze om te focussen op elke dag 8 uur slaap, of kon het best eens worden afgewisseld met 6 uurtjes? En dan niet alleen voor het socializen maar ook voor het uitwerken en executen van jouw plan. Was je vijf jaar geleden terecht bang dat het fout zou gaan? Hoe heeft die angst je geholpen? Is het vijf jaar later nog steeds even belangrijk om die aflevering House of cards te kijken, of kon je beter long term denken en zelf aan een huis bouwen? Je vijf jaar oudere zelf heeft wijsheden die je vandaag kunt horen, als je er maar de tijd voor neemt. Denk bij relatief kleine beslissingen na of je er op lange termijn hetzelfde over denkt. "Ik zou gaan sporten, maar zit net lekker na een lange dag werken". Toch gaan, al doe je alleen een rondje buikspieren. ”Ik moet plassen, maar het is 4 uur ’s nachts, ik lig zo lekker". Sta op! (Dit had ik vannacht nog) "Ik vind dit een saai boek, ik ga liever naar The voice kijken". Zet door, want over vijf jaar ben je die aflevering van The voice vergeten en is de kennis uit dat boek de reden dat je een juiste vraag stelde. Het zijn de kleine stappen van vandaag, die je voorbereiden op de grote stappen van morgen.

Enjoy the ride

Ik wil afsluiten met de boodschap dat het goed, nee noodzakelijk is om een gebalanceerd leven te leiden. Geniet van quality time met vrienden en familie, maar ook van het werk dat je doet. Doe jezelf af en toe "pijn" door niet op te geven als je gevoel zegt dat het niet gaat lukken, want aan de andere kant van angst... is het best leuk.

Door: Jason Esseboom 

Jason Esseboom is een 27 jarige ex-topsporter die vandaag de dag aan een startup bouwt met twee partners.
Hij heeft van 2013 tot 2017 bij ING Bank gewerkt en heeft zich daar in een rap tempo ontwikkeld. Het afgelopen half jaar heeft Jason als interim Sales manager gewerkt bij een startup.
Vanaf 2 januari is Jason weer beschikbaar voor een freelance klus. Zijn vaardigheden liggen in business model validatie (innovatie), sales en coaching. U kunt hem bereiken via deze link.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play