Terug

Van onzeker naar kracht: maak een shift van wie ben ík naar wie bén ik.

  Een oud-collega schreef een paar weken terug een blog over zelfsturende teams. En dat medewerkers in deze teams vaak in te delen zijn in twee categorieën: diegene die de vraag stellen “Wie ben ík - om daar iets van te vinden?” en diegene die de vraag stellen “Wie bén ik - wat is mijn kracht?”. En juist vanuit deze blog kreeg ik een enorm inzicht: als freelancer denk ik namelijk vaak ‘wie ben ík’, terwijl ik als persoon (en ook als medewerker) eerder denk ‘wie bén ik’. Mijn shift is dus omgekeerd en ik moet er zo snel mogelijk voor zorgen dat het tij zich keert.  

Wie ben ík

Laten we eerst eens inzoomen op het gedeelte ‘wie ben ík’. Misschien herken je dit wel. Je werkt vaak alleen en je bent je eigen inspiratiebron. Datgene dat je maakt, doet, ontwerpt of schrijft is volledig gebaseerd op je eigen ervaring en kennis. En de feedback die je hierop krijgt, komt twee keer zo hard binnen. Ik krijg graag feedback om mijn werk beter te maken, maar in alle eerlijkheid is deze feedback niet altijd even constructief voor mijn freelancende-ik. Sterker nog, hier past de vraag ‘wie ben ík’ uitstekend bij. Want ondanks mijn ervaring en mijn successen, blijf ik me vaak genoeg afvragen of dit dan het moment is dat ik door de mand ga vallen. Vinden ze het wel goed genoeg? Wie ben ík om hier een expert in te zijn? De onzekerheid spuit alle gaten uit and I don’t like it.  

Wie bén ik

En wanneer ik kijk naar deze vraag, dan recht mijn rug, mijn hoofdhouding springt direct 2cm omhoog en mijn ogen beginnen te stralen. Wie bén ik gaat namelijk over mijn krachten, over mijn energie en mijn enthousiasme. Dit gaat over de reden waarom ik -en waarschijnlijk jij ook- ben gaan freelancen. Omdat ik geloof in wat ik doe, waar ik voor sta en wat ik kan. En omdat ik dit continue bevestigd kreeg toen ik nog voor een werkgever werkte, zorgde dit bij mij voor een gezonde houding ten opzichte van mijn kunnen. En dit zorgde er weer voor dat ik bleef geloven en vertrouwen had in mezelf, ook wanneer het even mis ging of tegen zat.   Nu is het absoluut niet zo dat ik mijn ‘wie bén ik’ ben verloren en alleen nog maar in een ‘wie ben ík’ denk, maar het inzicht dat deze shift wel gaande is baarde me zorgen. En dus doe ik wat ik altijd doe in lastige situaties. Ik herken het, ik erken het en ik werk aan een oplossing. En omdat ik jou dit ook gun, deel ik graag deze tips hoe je van onzeker naar kracht gaat.  

Schrijf, lees, blijf lezen en zie jezelf


Pak op een moment van enthousiasme en energie een schrift en een pen (of je laptop). En schrijf op waarom je bent begonnen met freelancen, wat je wil bereiken, wat je krachten zijn en waar je ogen van gaan stralen. Als je dit op een later moment terugleest, op een ‘wie ben ík’ moment bijvoorbeeld, voel en ervaar dan je eigen kracht. Je wordt je eigen bevestiging.  

Vraag geschreven referenties


Dit werkt hetzelfde als hierboven, behalve dat je niet hoeft te wachten op je eigen moment van kracht. Vraag samenwerkingspartners waarom ze met je samenwerken, wat hen aantrekt in je werkwijze en waar ze op van aangaan. Je hoeft dit niet eens op je website of binnen je portfolio te gebruiken, het gaat nu echt om jou en jouw krachten.  

Wees eerlijk en vraag hulp


Vind je een opdracht moeilijk, heb je even geen inspiratie, weet je niet waar je moet beginnen… wees eerlijk tegen je opdrachtgever. We hebben dit allemaal, we kennen dit allemaal en af en toe heeft iedereen een duwtje in de juiste richting nodig. Als freelancer heb je vaak geen collega’s die je hierbij helpen, dus vraag hulp aan de mensen waar je mee samenwerkt. En iemand helpen werkt enorm bevredigend, dus je helpt diegene ook nog eens aan een portie geluk. En wees niet bang dat ze zeggen ‘ik heb jou hier toch voor ingehuurd?’ - want als dat zo is, weet je ook direct dat je zo snel mogelijk moet wegrennen.  

Geef terugkoppeling op de feedback


Wat mij helpt is dat ik de feedback niet klakkeloos overneem. Ze hebben mij ingehuurd als de specialist, dus ik wil ook goed nadenken over de feedback die ze geven. Klopt dit met hoe ik het zie en met de specifieke keuzes die ik heb gemaakt? Zo ja, dan geef ik dit terug. Zo nee, dan geef ik dit ook terug. Het moet geen welles/nietes worden, maar het getuigt absoluut van je expertise. En geloof me, het voelt ook gewoon goed.  

Bellen in plaats van mailen


Zo simpel, zo belangrijk. Bellen is echt, mailen niet. In een mail komt iedereen weg met snelheid, kortaf en weinig gevoel. En aan de telefoon niet. Dus hoe eng, spannend of tijdrovend ook. Bel!  

Ga jij ook zelf voor deze shift zorgen?

Geloof in jezelf en in je eigen krachten. En train jezelf erop dat je ook zonder continue bevestiging, gewoon goed bent in wat je doet. Met deze tips kom je al een heel eind en uiteindelijk ga je zien dat je steeds sterker in je schoenen komt te staan. En soms ook even niet, dat hoort er ook bij.   Door: Cindy Stechweij   Cindy is een creatief schrijver en storyteller. Ze houdt niet van woorden, maar van verhalen. En met deze verhalen mensen raken in hun buik én in hun hart. Door herkenning, door energie en soms door een (hoognodige) pijnscheut. In een wereld van grote hoeveelheden, geniet je extra van een onverwachte connectie.   Wil jij op de hoogte blijven van nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied? Meld je dan nu gratis aan!

Reacties

Operatie mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten