Verhuizen als freelancer

Gepubliceerd op 30 Augustus 2019

Tussen vakantie en werken door deed ik het: verhuizen naar een nieuw huis. Mijn thuiswerkplek verhuisde mee. Ga jij ook binnenkort verkassen? Lees dan deze tips om je verhuizing als mens en als freelancer soepel te laten verlopen. 

Verhuizen=stress

Verhuizen naar een nieuwe woning, stad of zelfs land. Het kan voor blijdschap zorgen, omdat je je droomhuis hebt gevonden. Of voor verdriet, omdat de reden voor je verhuizing een verbroken relatie is. Maar voor de meeste mensen zorgt verhuizen in ieder geval voor stress. Het staat niet voor niets op nummer drie in het lijstje van stressvolle gebeurtenissen. Verhuizen betekent een hoop geregel en gedoe, zeker als je als freelancer werkt. Dus hierbij een aantal belangrijke dingen die je moet regelen:

Doorgeven nieuwe adres aan Kamer van Koophandel

Voor veel freelancers is het vestigingsadres hetzelfde als het woonadres. Geldt dat ook voor jou? Geef dan altijd eerst je verhuizing door aan de gemeente en daarna pas aan de Kamer van Koophandel (KvK). Anders vragen ze je waarschijnlijk om bewijs. Ofwel: nog meer gedoe en geregel. En dat wil je natuurlijk niet. Geef je nieuwe (vestigings)adres binnen een week na je verhuizing door aan de KvK. Eerder mag natuurlijk ook. Ben je te laat met doorgeven? Doe het dan alsnog zo snel mogelijk!

Adreswijziging op je website, facturen etc.

Dit is ook iets wat je misschien snel vergeet. Pas overal je adresgegevens aan: op je website, op facturen, op je briefpapier, in je e-mail handtekening enzovoort. Maak een lijstje van wat je moet aanpassen, dan vergeet je niets. Denk er ook aan om nieuwe visitekaartjes te bestellen. Je oude adres doorstrepen en je nieuwe erop schrijven staat ook zo slordig…

Regel internet op je nieuwe adres

De ene freelancer is minder afhankelijk van een goede internetverbinding dan de andere. En natuurlijk kun je je nog wel een tijdje redden met je smartphone, zeker als je die gebruikt als hot spot voor je laptop. Toch is goede wifi wel zo handig. Regel dat dus op tijd bij je provider. Bij veel providers hoeft dat niet lang van tevoren. Vaak is een paar dagen voor je verhuizing genoeg.

Wijzig je adres bij webshops

Je zal niet de eerste zijn die het overkomt: je nieuwe cartridges, bureaustoel of laptop worden ‘per ongeluk’ op je oude adres bezorgd. Pas dus voor de zekerheid al voor je verhuizing je adresgegevens aan bij alle online winkels waar je weleens iets bestelt of ooit hebt besteld. Het is even wat werk. Maar zo voorkom je dat je, moe na de verhuizing, zonder eraan te denken op de bestelknop drukt.  
 

Laat het je opdrachtgevers weten

Stuur een e-mail of eventueel een kaartje naar je vaste opdrachtgevers en andere zakelijke contacten. Dit geldt natuurlijk zeker als er vaak mensen op je werkplek langskomen. Maar ook als dat niet zo is, kan het geen kwaad om je nieuwe adres te laten weten. Je weet maar nooit of ze even voor een kopje koffie langs willen komen als ze toch in de buurt zijn. Dat kan zomaar een mooie opdracht opleveren.

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play