Terug

Vier tips hoe je de laatste maand van het jaar goed doorkomt

Het is een feit – de zomer ligt definitief achter ons en het einde van het jaar komt al in zicht. Wordt dit voor jou een tijd van feestelijke bezinning en gezelligheid met je vrienden en familie? Of heb je nu al buikpijn bij de gedachte van alles wat je voor het einde van dit kalenderjaar nog moet doen?  

Plan je vrije dagen of uren bewust in

Als freelancer heb je geen baas die voor jou bepaalt welke uren je gaat werken. Als het je zo uitkomt, kun je het hele weekend aan een opdracht werken of in de avond nog snel een offerte schrijven. Deze vrijheid is juist een van de positieve aspecten van het werken als freelancer. Dit kan echter ook een valkuil worden. Krijg je regelmatig opmerkingen te horen van je familie of vrienden dat je ‘altijd aan het werk bent’ of dat je ‘nooit meer tijd voor hen hebt’, dan is dit een goed moment om grenzen te stellen en tijd vrij te maken voor gezelligheid en relaties.  

Of je in december extra werkdruk hebt of juist niet hangt helemaal af van de aard van je bedrijf. Als je werk niet seizoensgebonden is, dan kun je makkelijk beslissen om het even wat rustiger aan te doen en rondom de feestdagen wat meer tijd aan je familie en vrienden te besteden. Reserveer van tevoren in je agenda de dagen of uren die je vrij wilt houden, dan weet je zeker dat het gaat lukken.  

Heb je een webshop met artikelen die geschikt zijn als kerstcadeautjes, dan draai je waarschijnlijk in oktober al overuren en ben je na de feestdagen echt toe aan vakantie. Als je dat nog niet gedaan hebt, ga dan nu alvast een paar extra vrije dagen na de drukke periode inplannen om weer bij te tanken, zodat je het nieuwe jaar ook met nieuwe energie kunt beginnen. En hou ook de momenten die voor je familie belangrijk zijn bewust vrij in je agenda.  

Zorg ruim op tijd dat je boekhouding op orde is

Als je Btw-aangifte moet doen, dan hoeft dat waarschijnlijk in januari pas weer, en de inkomstenbelasting is pas in april echt een belangrijk aandachtspunt. Er is dus geen reden om nu al in de stress te raken over je boekhouding – tenzij je er het hele jaar een puinhoop van hebt gemaakt.  

Is alles netjes op orde, dan hoef je alleen eind december je bankafschriften te downloaden (als je die niet op papier hebt) en nog een keer te checken of je echt alle rekeningen hebt bewaard.  

Moet er nog het een en ander opgeruimd worden, dan is het slim om dat in november al te doen. Plan een dag in, wanneer je zorgt dat je hele boekhouding up-to-date is. Dan hoef je eind december alleen nog maar de gegevens van die maand toe te voegen. Dat lucht op, en daardoor wordt het straks makkelijker om van de feestdagen te genieten.  

Neem een rustig moment om terug te kijken op het jaar

Het einde van het jaar is een goed moment om terug te kijken op je successen en je leerpunten. Neem hier ook even een rustig moment voor, zodat je voor jezelf deze periode goed kunt afsluiten.  

Heb je soms de neiging om de dingen wat somber in te zien en vooral te mopperen over wat er niet goed gaat? Ga dan nu eens bewust nadenken over alles wat er wel goed is gegaan. Waarvoor kun je dankbaar zijn? Wie heeft jou een kans geboden of iets voor je gedaan? Welke uitdagingen ben je aangegaan, en waarvoor kun je jezelf een complimentje geven?  

Ga je flierefluitend door het leven en maak je je niet snel druk over dingen? Sta er dan eens bij stil of je niet soms te nonchalant bent. Ben je misschien een belofte niet nagekomen of zijn er zaken die je nog afgemaakt moeten worden?  

Is er iets gebeurt, waarover je niet tevreden bent, ga er dan niet over klagen of piekeren, maar maak er een leerpunt van voor het nieuwe jaar. Formuleer duidelijk voor jezelf wat je de volgende keer in een soortgelijke situatie anders gaat doen. Zo kun je toch iets wat nu negatief lijkt gebruiken, om de volgende keer tot een positief resultaat te komen.  

Doe iets voor een ander

Kom je tot de conclusie dat je in het algemeen een goed jaar hebt gehad? Dan is dit een mooi moment om iets te doen voor mensen die het minder goed hebben dan jij. Er zijn tal van groepen en initiatieven die zich inzetten voor mensen in nood. Ook als bedrijf zou je dergelijke acties kunnen sponsoren. Door een eenmalige donatie aan een goed doel kun iemand anders ook fijne feestdagen bezorgen.  

Is het een moeilijk jaar geweest en heb je het niet zo breed als je zou willen? Juist dan is het goed om dankbaar te zijn voor alles wat je wel hebt. Veel eenzame of minder bemiddelde mensen voelen in de donkerste maand van het jaar de druk extra zwaar. Er zijn ontelbare mogelijkheden hoe je in deze tijd iets voor iemand anders kunt betekenen, ook zonder dat het je geld kost. Of je nou meehelpt met het uitdelen van kerstmaaltijden voor daklozen of een bezoek brengt aan een eenzame buurman of -vrouw. Je zult zien dat je zelf ook weer blij wordt, wanneer je iemand anders blij hebt gemaakt.    

Door: Ute de Vries Ute is freelance vertaler Engels-Duits-Nederlands, Schrijver en Taalcoach  

Reacties

Operatie mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten