5 redenen waarom het handig is om je uren bij te houden

Gepubliceerd op 18 December 2018

‘Uren bijhouden? Ik werk toch niet voor een baas?’ Toch is het ook verstandig om als freelancer bij te houden hoeveel uur je dagelijks aan je taken besteed. Dit geeft je veel inzicht in je productiviteit én helpt je bij het maken van facturen.  


1.   Je kunt zien hoe productief je werkt

Het bijhouden van je uren werkt gewoon als een enorme wake-upcall. Met een (gratis) tool als Toggl.com kun je een timer aanzetten als je met een taak begint. Doe dit eens een week lang bij alles wat je doet, van mails schrijven tot scrollen op Facebook. Dit geeft je uiteindelijk enorm veel inzicht in het aantal uren dat je hebt gewerkt. Je ziet hoeveel directe urenje hebt gemaakt, waarbij je direct voor een klant hebt gewerkt. En hoeveel indirecte uren je hebt gemaakt, waarbij je bijvoorbeeld mails hebt geschreven of de administratie hebt gedaan. En dat scrollen op Facebook? Je zult zien dat ook dat opvallend veel tijd in beslag neemt! 

 2.   Je kunt betere voorstellen doen 

Als je precies bijhoudt hoeveel je aan verschillende projecten werkt, kun je ook betere offertevoorstellen doen. Je hoeft niet te gissen hoe lang je ergens ‘ongeveer mee bezig zult zijn’, maar je kunt een voorstel sturen op basis van kennis uit afgeronde taken. Dit is vooral handig als je pas begint als freelancer, omdat je dan nog niet veel ervaring hebt waardoor het moeilijker is om je uren in te schatten. 

3.   Je voorkomt discussies met je klant

Heb jij je uren keurig bijgehouden en ook een onderscheid gemaakt per taak? Dus heb je niet alleen projecten bijgehouden, maar weet je ook precies hoeveel tijd je aan de afzonderlijke onderdelen van zo’n project hebt gewerkt? Dan voorkom je discussies met je klant. Als je een factuur hebt gestuurd die afwijkt van de begroting of als je commentaar krijgt van je klant, dan kun je in ieder geval aantonen waar je de tijd precies aan hebt besteed. 

4.   Het is handig voor je facturatie

 
Werk jij met projecten op basis van het aantal gemaakte uren? Dan scheelt een urenregistratie enorm veel werk als je aan het einde van de maand je facturen gaat versturen. Je hoeft dan niet diep te graven en alle uren te verzamelen (waarbij je misschien wel uitgevoerde taken of uren mist), maar je pakt gewoon je urenregistratie erbij en je kunt op basis hiervan eenvoudig je facturen samenstellen. Dat scheelt tijd én moeite! 

5. Een overzicht voor de belastingdienst

 
Om recht te hebben op sommige ondernemersaftrekken moet je aan het urencriterium van 1.225 uren voldoen. Je moet dus in het kalenderjaar minimaal dit aantal uren besteden aan je onderneming. Dan is het toch wel erg handig als je hebt bijgehouden of je wel aan dit criterium hebt voldaan. Voor jezelf én voor de belastingdienst. 


Door: Liz Huisman
www.zinvolteksten.nl
Als content creator helpt Liz zzp’ers en bedrijven goede content in te zetten als onderdeel van hun marketingstrategie, zodat ze waarde bieden aan hun doelgroep en in hun hoofd én hart gaan zitten.
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Ute de Vries

21 December 2018

En wat is de 5e reden?

Marco

29 December 2018

Belastingen

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play