Terug

5 redenen waarom jij voor een freelancer kiest

 

Heb jij te veel werk om onder je eigen werknemers te kunnen verdelen? Heb je de expertise nodig van iemand die jouw team naar een volgend niveau kan brengen? Wil je een samenwerking aangaan met iemand die gemotiveerd en ondernemend is en die als een frisse wind jouw bedrijf ondersteunt? Dan is een freelancer een uitstekende keuze. Freelancers zijn een goede keuze omdat je ze niet hoeft te betalen bij ziekte, omdat je ze geen vakantiedagen hoeft te geven en omdat je geen vast contract met ze aangaat. Maar er zijn een groot aantal andere redenen waarom een freelancer echt een verschil kan maken voor jouw bedrijf.

Het is een feit dat er sinds de Coronacrisis veel meer freelancers zijn in Nederland. Dit zijn mensen die mogelijk ontslagen zijn, die de crisis aangrijpen als kans om te doen waar ze echt van houden of die profiteren van de online mentaliteit die is ontstaan sinds we allemaal van huis hebben moeten werken. Je hebt dus een ruime keuze uit specialisten die graag ook jou ondersteunen. Hier vind je 5 redenen waarom een freelancer jouw bedrijf – in de meest positieve zin van het woord – op zijn kop kan zetten.

 

1. Je kunt motivatie en innovatie verwachten

Een freelancer is zelf verantwoordelijk voor het imago en succes van zijn of haar bedrijf. Het zijn ook vaak mensen die specifiek gekozen hebben voor het werk dat ze uitvoeren. Dat maakt ze bijzonder gemotiveerd en innovatief. Een succesvol afgeronde opdracht levert ze mogelijk nieuwe klanten op. Omdat de freelancer doet waar hij of zij van houdt, zijn ze ook altijd bezig zichzelf te verbeteren en verder te ontwikkelen. Zet een freelancer van buitenaf in een gedemotiveerd team en de kans is groot dat deze daar volledig van op zal knappen.

Deze motivatie en innovatie die een freelancer met zich meebrengt, heeft grote voordelen voor jou. Deze persoon heeft nooit bij je gewerkt, maar wel bij andere bedrijven in jouw vakgebied en heeft daar overdraagbare vaardigheden opgebouwd die ook bij jou kunnen worden geïmplementeerd. Daarbij is een freelancer gewend om alleen te werken, beslissingen te nemen, te plannen en zich aan te passen op wat er op zijn of haar pad komt. Alle kenmerken die in bepaalde situaties bijzonder goed van pas zullen komen.

 

2. Freelancers hebben geen 9:00 - 17:00 instelling

De reden waarom veel mensen besluiten om freelance verder te gaan, is omdat ze dan meer flexibiliteit hebben. Ze vullen hun dagen zelf in en dat kan betekenen dat ze vooral ’s avonds werken of juist alleen in de ochtend, net zoals dat in hun leven past. Daarbij zijn ze in staat sommige dagen wat extra te doen als dat gecompenseerd wordt met een paar rustige dagen. Soms werken ze in het weekend, zodat ze de volgende week een dagje vrij kunnen nemen.  

Van deze flexibiliteit profiteer jij ook, want freelancers klokken niet in om 09:00 uur en klokken niet uit om 17:00 uur. Heb jij bepaalde ideeën of wensen, dan kun je deze dus prima bij de freelancer voorleggen. Deze zal er vervolgens zelf voor zorgen dat de werkzaamheden op tijd worden afgerond. Het is wel belangrijk dat je hier duidelijke afspraken over maakt, maar deze flexibiliteit werkt in je voordeel.

 

3. Freelancers brengen een zeer gevarieerde achtergrond met zich mee

Freelancers doen wat ze doen voor een verscheidenheid aan klanten. Elke klant is weer net iets anders, wat betekent dat ze zich moeten aanpassen, dat ze hun huidige kennis op andere manieren moeten toepassen en dat ze dus elke keer iets nieuws leren. Daarbij hebben freelancers een liefde voor wat ze doen en erg goed in staat om in te schatten wat jij nodig hebt. Dit doen ze uit ervaring en met een hele verzameling praktijkvoorbeelden om uit te kiezen.

Deze gevarieerde achtergrond vertelt jou niet alleen dat freelancers kennis en ervaring hebben, maar ook dat ze deze over kunnen dragen op de mensen met wie ze komen te werken. Zelfs als je ze voornamelijk inhuurt als extra werkkracht, zullen ze altijd een stukje van die ervaring delen met je huidige personeel. Is de samenwerking afgelopen, dan weet je team altijd meer dan daarvoor.

 

4. Experts met een specialisme

Om alle redenen die boven al vernoemd zijn freelancers experts. Ze zijn onafhankelijk, ze hebben ervaring en ze doen waar ze van houden. Ze zijn altijd bezig zichzelf te verbeteren en zich te specialiseren. Dat is niet alleen omdat ze een passie hebben voor wat ze doen, maar ook omdat dat een manier is om zich te onderscheiden van de concurrentie. Je zult dus regelmatig freelancers aantreffen die zich ergens in hebben gespecialiseerd en die een niche voor zichzelf hebben aangewezen. Dat betekent niet alleen dat je de keuze hebt uit een groot aantal deskundige personen, maar ook dat je exact kunt zoeken op de kennis die jij nodig hebt. Daar hoef je dan niet een eigen personeelslid voor te trainen of extra mee te belasten, want de freelancer heeft het al.

 

5. Een toekomstbestendige strategie

Een laatste belangrijke reden waarom het een goed idee is om een partnerschap met een freelancer aan te gaan is omdat het er sterk op lijkt dat dat de toekomst is. De eerder al genoemde Coronacrisis is daar verantwoordelijk voor, maar het past ook gewoon in het tijdsbeeld.  We leven in een tijdperk met een flexibele economie, met millennials die al veel sneller voor een freelancer carrière kiezen en waarin de grenzen tussen continenten, landen, regio’s en woonplaatsen volledig zijn verdwenen. Het nieuwe werken is een methode waarin kenmerken van freelancen en van een vaste baan elkaar probleemloos overlappen. Het aantal freelancers groeit snel en daar komt voorlopig waarschijnlijk nog geen einde aan. Door samenwerkingen aan te gaan en warm te houden met een aantal goede freelancers, is jouw bedrijf op de toekomst voorbereid.

 

-------------------------------

 

Janneke Mol werkt al meer dan 5 jaar als succesvolle en enthousiaste freelance tekstschrijver, vertaler en transcribent. Met haar taal- en tekstbureau biedt ze vanuit Servië diensten aan in het Nederlands en Engels, perfect voor iedereen die zoekt naar een schrijftalent met taalgevoel.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten