Terug

5 tips om jezelf te beschermen tegen een cyberaanval

 

Het is een thema waar we als freelancers niet zo 123 over nadenken. Hoe veilig is mijn website? Toch is het een belangrijk thema. De risico’s van een hack maken dat je er zeker over na moet denken om actie te ondernemen. Om wat duiding te geven aan waarom het een belangrijk thema is, enkele argumenten van freelancers die ik graag tegenspreek.

 

“Ik ben als freelancer helemaal niet interessant voor hackers”

 

Nee klopt je bent als freelancer zeker niet interessant voor een hacker die in Noord-Korea op zijn zolderkamer bezig is. Maar dat is het punt bij hacken ook helemaal niet. Het gaat erom dat waar een hacker bij kan komen voor jou heel belangrijk is. En daar hoef je helemaal geen website voor te hebben. Wat nou als je per ongeluk in een alarmmail trapt, of een hacker met phishing in je systeem kan komen? Gebruik je Google-drive of andere cloud-oplossingen? Als de hacker jou de toegang ontneemt, kan jij niet meer bij je bestanden. Maar niet als je de hacker losgeld betaalt. Maar in veel gevallen ontgrendelen ze het dan nog niet.

 

“Ik heb een ingebouwde firewall in mijn MacBook, dus ik ben veilig”.

 

Die firewall is erg handig inderdaad, daar is ook niets mis mee. Helaas is een hacker waarschijnlijk nog net even wat handiger met cyber-toepassing dan jijzelf. Een firewall is een barrière tussen jouw computer en alle andere computers die met het internet zijn verbonden. Ze houden het meeste gevaar wel buiten, maar er zijn dus hackers die geraffineerd te werk gaan en jouw firewall moeiteloos omzeilen. En eenmaal binnen is er geen weg terug.

 

Goed, de noodzaak is dus duidelijk om jezelf te beschermen. Maar hoe doe je dat? Met deze 5 tips ben je al een flink stuk op weg.

 

1. Voer regelmatig updates uit

Natuurlijk ze zijn soms bloedirritant. Sta je op het punt om aan de slag te gaan, komt er weer een melding dat je eerst moet updaten. Maar die updates krijg je niet zomaar. Soms komt er vanuit jouw besturingssysteem (Microsoft of Apple bijvoorbeeld) een melding dat je een update moet uitvoeren. Die meldingen kun je terzijde leggen, maar soms zijn het beveiligingsupdates. Dat duidt erop dat jouw besturingssysteem jou wil beschermen, omdat je huidige versie verouderd is. En met verouderd bedoelen ze dan eigenlijk onveilig. Niet eigenwijs zijn dus, af en toe een update is echt een stuk veiliger.

 

2. Bezint voor u begint met downloaden

De makkelijkste manier voor een hacker om in jouw systeem te komen is via malware. Malware is gijzelsoftware die je zelf installeert met het downloaden van software. Of je nu een softwareprogramma downloadt of een bijlage uit je mail opent, het gevaar loert altijd. Kijk daarom altijd goed naar de herkomst van het bestand dat je gaat downloaden. Dat klinkt als een open deur, maar het helpt je echt. Bij het downloaden van bestanden kan van alles worden meegestuurd.

 

3. Controleer linkjes voor je ze aanklikt

Ransomware is een andere lucratieve manier voor cybercriminelen om je geld afhandig te maken. Zoals al eerdere beschreven is, kan je systeem ‘gegijzeld’ worden op het moment dat jij iets downloadt of aanklikt waarmee je in de val trapt. Deze links zijn altijd netjes verpakt en moeten jou laten geloven dat het volkomen betrouwbaar is. Check daarom altijd eerst een link voor je deze aanklikt. Dat kan heel eenvoudig door met je cursor over de link te zweven. In Google Chrome bijvoorbeeld wordt dan linksonder in je scherm de bron van de link weergegeven. Aan de opmaak van de URL kun je dan doorgaans wel inschatten of het veilig is of niet. 

 

4. Gratis wifi is soms behoorlijk duur

Nog zo’n inventieve manier van de bezige bijtjes die in je systemen willen komen. Je kent het vast wel. Je reist met de trein naar een afspraak en denkt, weet je wat, ik check even mijn mail. Heb ik alleen wel wifi nodig. En laat die nou beschikbaar zijn gesteld door de NS. Maar jij bent niet de enige die gebruik maakt van dat Wifi-signaal. Cybercriminelen breken heel gemakkelijk in op een openbaar Wifi-netwerk en kunnen op die manier ook bij jouw wachtwoorden en data inbreken. Daar hebben ze alleen wat hacksoftware voor nodig. Software die je gewoon via het internet kan bestellen… Bedenk daarom altijd goed of je wel gebruik wilt maken van gratis wifi. Je kunt bijvoorbeeld ook een hotspot met je telefoon gebruiken als je het niet vertrouwt. Want als een cybercrimineel je systeem in kan, dan zul je merken dat gratis wifi behoorlijk duur kan zijn.

 

5. Gebruik een wachtwoordenkluis in combinatie met 2FA

Een wachtwoordenkluis is superhandig als je net als ik op 487 verschillende locaties een wachtwoord bewaart. Het vervelende is namelijk dat je - bovendien veel veiliger - op iedere website waar je inlogt een ander wachtwoord gebruikt. Dat onthoud je natuurlijk nooit. Een wachtwoordenkluis biedt dan uitkomst, want die bewaard de wachtwoorden en gebruikersnamen voor alle websites. Wat je alleen wel moet doen is twee-factor authenticatie toepassen op die kluis. Dat betekent dat je twee stappen moet doorlopen om erin te kunnen. Dus naast een wachtwoord nog iets als een codegenerator die gekoppeld is aan je telefoon. Zo weet je zeker dat je wachtwoorden veilig opgeborgen zijn.

 

Tenslotte is het goed om je in te lezen over hoe veilig jij werkt. En bovendien moet je je afvragen wat het je kost als je meerdere dagen geen gebruik kunt maken van je laptop. Dan zijn wat voorzorgsmaatregelen misschien helemaal geen slecht idee.

 

----------------------------------

Dit is een blog van Edwin van Mil van Tekstfiguur; freelancecommunicatieadviseur en tekstschrijver

 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten