Deel dit artikel op social media:
Als Virtueel Support werk ik - net zoals een gewone werknemer op kantoor - met documenten en informatie van het bedrijf. En net zoals je als werknemer netjes en voorzichtig met bedrijfsinformatie omgaat, doe ik dat als Virtueel Assistente ook. Het enige verschil is, dat ik voor diverse opdrachtgevers werk en dus met verschillende informatie en werkwijze te maken heb.
Bedrijfsgegevens
Voor mij is het een vanzelfsprekendheid om discreet en met de nodige vertrouwelijkheid met bedrijfsgegevens om te gaan maar In mijn opdrachtbevestiging maak ik er toch een aparte vermelding van. Discretie – zwijgen, geheimhouding – moet een belangrijke eigenschap van een Virtueel Assistente zijn. Omdat je op afstand werkt, kan het voor een opdrachtgever moeilijk zijn om erop te vertrouwen dat de werkzaamheden goed uitgevoerd worden of dat er wel met de nodige voorzichtigheid met gegevens wordt omgegaan. Vooral oudere opdrachtgevers hebben er wat meer moeite mee dan de jongere opdrachtgever die inmiddels meer bekend is met online werken en online ondersteuning. Het is een kwestie van kleine stapjes en van wennen aan elkaar. Als opdrachtgever sta je toch ook niet continue naast je nieuwe medewerker om te controleren of het allemaal gaat zoals je wenst?
Vormen van Overleg
Omdat ik als Virtueel Assistent niet tegenover je op kantoor, niet op een andere afdeling of in hetzelfde gebouw zit, lijkt het lastiger om even te overleggen. Lijkt. Ik schrijf het bewust cursief, omdat overleg met een Virtueel Assistent in de praktijk niet zoveel anders is als overleg met je collega in hetzelfde gebouw. Sterker nog, het bespaart je vaak een heleboel tijd omdat je veel effectiever overleg hebt. Het vraagt alleen een andere werk- en denkwijze.
Betrokkenheid
Daarnaast werk ik veel met Skype. Mijn relaties weten dat ik in de ochtend tussen bepaalde tijdstippen vrij benaderbaar ben. Even snel een vraagje of een toelichting is dan nóg sneller dan een mailtje. Daarna gaat Skype op ‘niet storen’ maar ben ik in geval van nood wel bereikbaar. Ook plan ik op regelmatige tijden met mijn opdrachtgevers een overleg in. Soms werkt de opdrachtgever al op deze manier en gaat het heel natuurlijk, bij andere opdrachtgevers neem ik de mogelijkheid voor een Skype-overleg mee in mijn offerte. Het is voor sommigen toch even wennen dat Skypen. Maar even rustig bijpraten over voortgang, de werkzaamheden en zaken in het algemeen zorgt ervoor dat je als Virtueel Assistent meer betrokken raakt en dus veel meer kunt betekenen voor het bedrijf.
WhatsApp voor korte vragen
Als ik weet dat mijn opdrachtgever onderweg is of niet op kantoor, is WhatsApp ook een uitkomst voor korte vragen of een simpel ‘ja’ of ‘nee’. Ik maak hier tevoren duidelijke afspraken over want je komt met WhatsApp wel heel erg in de persoonlijke sfeer van iemand. Ik gebruik het liever niet als wel maar soms ontkom je er niet aan.
Er zijn nog geen reacties op deze blog.