Terug

Voorkom gedoe met opdrachtgevers

Hoe langer je actief bent als freelancer, hoe groter de kans dat je ze tegenkomt: opdrachtgevers die zich anders gedragen dan je zou verwachten of willen. Daarom een paar tips om je hiertegen te wapenen.

Soorten gedoe

Opdrachtgevers die moeilijk doen als het aankomt op het betalen van facturen. Of ze helemaal niet betalen. Bedrijven die om een best wel grote proefopdracht vragen - onbetaald. Klanten die ineens de voorwaarden, eisen of opdracht veranderen waardoor jouw geleverde werk niet meer ‘klopt’ en je veel moet aanpassen. Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat je zoal kan tegenkomen.   

Tip 1 Check de opdracht

Kijk goed naar de formulering en opzet van een opdracht. Serieuze opdrachtgevers zetten meestal veel details in de opdrachtomschrijving. Wat is precies de bedoeling, is het eenmalig of een opdracht voor langere tijd, wat verwachten ze van jou, welke ervaring is nodig enzovoort. Als ze dat niet doen, betekent dat natuurlijk niet dat het foute boel is. Maar wees toch net iets meer op je hoede. Vraag naar details voordat je voor de opdrachtgever aan de slag gaat.

Tip 2 Google ze

Bijna iedereen wil het liefst freelancen voor bekende of grotere bedrijven. Maar als beginnend freelancer ben je vaak blij met elke klus. Zelfs met een opdracht van bedrijven of personen die een beetje vaag overkomen. Twijfel je? Zoek dan op internet naar reviews of relevante klachten over de opdrachtgever. Dat geeft soms al een goed beeld.

Tip 3 Houd proefopdrachten klein 

Het is me een keer overkomen toen ik net begonnen was als freelancer. Een klein adviesbureau vroeg me een brochure te herschrijven. Om te kijken of mijn stijl bij het bedrijf paste want ‘ze hadden nog meer opdrachten’. Onbetaald natuurlijk, want ‘het was een proefopdracht’. Na meerdere keren bellen en mailen bleek dat ze niet mij in zee gingen. Waarom werd niet duidelijk. Misschien was het echt, maar ik had er geen goed gevoel bij.

Moraal van het verhaal: een proefopdracht hoort klein te zijn. Niet een hele brochure, blogtekst of logo-ontwerp. Tenzij je ervoor betaald krijgt. Er zijn gelukkig ook bedrijven en organisaties die zelf aangeven dat je voor een grotere proefopdracht een factuur mag sturen.  

Tip 4 Leg zoveel mogelijk vast

Bij een kleine of eenmalige klus is een bevestiging van de inhoud en voorwaarden van de opdracht meestal voldoende. Doe dat niet telefonisch maar per e-mail, zodat je de afspraken zwart-op-wit hebt. Bij grote of langdurige freelance klussen geldt: werk met een contract. Een contract beschermt zowel jou als de opdrachtgever. Houd je ook aan de regels die in het contract staan. En doe niet meer en niet minder dan jullie erin hebben vastgelegd. Moet je extra werk doen? Vraag desnoods om een nieuw contract. 

Tip 5 Factureer regelmatig


Kleine klussen factureer je gewoon wanneer je ze af hebt. Maar spaar bij grote klussen niet al je gewerkte uren op tot één heel grote factuur. Deel grote klussen op in delen, hang er een datum aan en factureer ze apart.

 Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten