Terug

Waarom freelancers wat zen in hun leven nodig hebben

Je werkt de hele dag stevig door om een deadline te halen. Of je hebt gewoon een drukke werkdag. ‘s Avonds ben je moe en hang je voor de tv. Of je ligt na een avond flink doorwerken in bed – klaarwakker. Herkenbaar? Dan is het tijd voor een beetje van het welbekende zen in je leven. Dat kan gewoon tussen het werken door aan je bureau!

Zweverig? Welnee!

Veel mensen associëren mindfulness en mediteren nog altijd met zweverige types of verveelde huisvrouwen. Maar iedereen die weleens stress voelt, zich zorgen maakt of onrustig is, heeft er baat bij. Misschien ervaren freelancers deze gevoelens nog wel meer dan anderen. Een deadline niet halen heeft voor een freelancer meestal meer consequenties dan voor iemand die in loondienst werkt. En zeker nu met de coronacrisis maken veel freelancers zich zorgen of ze wel genoeg freelance opdrachten krijgen. Of ze zijn bang dat een (veeleisende) opdrachtgever niet tevreden is. Reden genoeg voor zorgen, dus reden genoeg voor meditatie.

Meditatie tussendoor


Ben je heel druk aan het werk en voel je stress? Doe dan tussendoor een korte meditatie. Je kunt op de grond gaan zitten op een yogamatje en je ogen sluiten. En dan nergens aan proberen te denken. Maar het is veel handiger om op YouTube een geschikte ‘geleide’ meditatie te zoeken. Ook zijn er apps die je kunt downloaden. Er is ontzettend veel keus: van ontspannen in vijf minuten tot een half uur durende meditatiesessie. Ook zijn er meditaties om je gedachten en zorgen los te laten. Je zult versteld staan hoe goed zo’n mediatie van slechts vijf minuten je al doet! En je hoeft hiervoor niet eens van je bureaustoel af.

Concentratie: broodnodig voor freelancers


Niet iedereen heeft thuis een goede, rustige werkplek. Sommige freelancers boeken een hotelkamer om te werken, andere gaan in de auto zitten om aan rondrennende kinderen, videogesprekken van huisgenoten of pianospelende buren te ontsnappen. Een andere optie is een koptelefoon opzetten met meditatie- of concentratiemuziek. Deze muziek helpt je niet alleen om je beter te concentreren, je voelt je er ook ontspannen door. Op YouTube staat veel muziek die je helpt om je te concentreren. 

Zzzzz…


Na een volle werkdag met deadlines, veeleisende opdrachtgevers of lastige opdrachten zijn vaak niet alle gedachten uit je hoofd. Zeker als je ’s avonds werkt, is het vaak nog onrustig in je hoofd tegen de tijd dat je gaat slapen. Gevolg: je komt moeilijker in slaap, je slaapt lichter en onrustiger of je wordt vroeg wakker. Dan begin je al moe aan je werkdag. En dat wil je niet als je als freelancer werkt. Want vermoeidheid vergroot de kans op fouten. Heb jij ook last van slaapproblemen? Probeer dan eens een geleide slaapmeditatie of speciale muziek om beter te slapen. Je vindt veel slaapmeditaties op YouTube en in apps.

Door: Yvonne Horsselenberg 

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten