50%

BLACK FRIDAY ACTIE

Korting op een premium jaarabonnement

{{ days }} Dagen
{{ hours }} Uur
:
{{ minutes }} Min
:
{{ seconds }} Sec
resterend tot de actie afloopt
JA, IK WIL DEZE EENMALIGE KORTING

Onze Black Friday promotie loopt van 26 Nov tot 4 Dec 2020.

Bekijk hier onze actievoorwaarden.
Terug

Waarom iedereen een droomdoel zou moeten hebben

Waar sta jij over 5 of 10 jaar? Door een droomdoel te formuleren voor je bedrijf of je persoonlijke leven, kun je de koers van je leven bepalen.

SMART-doelen

Je hebt vast weleens gehoord van SMART-doelen. Dit is een checklist voor het stellen van doelen waarmee je deze zo haalbaar en praktisch mogelijk maakt. Een SMART-doel is:

- S: specifiek. Je doel moet duidelijk zijn.

- M: meetbaar. Je moet weten wanneer je het doel behaald hebt.

- A: acceptabel. Het doel moet belangrijk voor je zijn.

- R: realistisch. Je kunt geen president van Amerika worden als je daar niet bent geboren.

- T: tijdsgebonden. Je moet er een eindpunt aan hangen.

Stel jezelf de ‘waarom’-vraag

SMART is een fijne manier om je doelen te stellen. Maar wat vaak wordt vergeten, is wat hierachter ligt. Want waarom wil je bepaalde doelen behalen? Waarom wil je een bepaalde omzet verdienen als zzp’er? Waarom wil je een nieuwe cursus volgen? Of waarom wil je afvallen?

Als je je niet afvraagt waarom je iets wilt, dan maakt het dus helemaal niet zoveel uit wat je doet. Dan kun je wel overal doelen voor stellen. Dan maakt het niet uit of je linksaf of rechtsaf gaat.

Je kunt jouw doelen daarom beter zien als tussenstops op weg naar een eindpunt: een droomdoel.

Droomdoel

Je kunt doelen stellen, maar het is belangrijker om te beginnen bij het begin. Bepaal eerst heel bewust waar je naartoe wilt. Je kunt dit ook wel vergelijken met een weg. De navigatie stel je in op een eindpunt en vervolgens maak je onderweg verschillende keuzes. Door jouw (SMART-)doelen bepaal je of je linksaf of rechtsaf gaat, maar jouw droomdoel is altijd het eindpunt van de reis.

Zo’n droomdoel geeft richting aan je leven. Je kunt wel hard werken aan doelen en deze ook écht behalen, maar als je er vervolgens achter komt dat je aan de verkeerde doelen werkt dan schiet je hier nog niet zoveel mee op.

Het droomdoel van Tony Chocolonely is bijvoorbeeld: de hele chocolademarkt 100% slaafvrij maken. Dit lijkt misschien onmogelijk, maar is wel de koers die alle keuzes van Tony Chocolonely bepaalt, elke dag weer.

Een droomdoel is een langetermijndoel, een visie over waar je over 5, 10 of 15 jaar wil staan. Een stip op de horizon. En zo’n droomdoel hoef niet per se realistisch te zijn. Nog niet. Het mag juist een beetje spannend zijn!

Vraag jezelf dus af: Wat zou ik nog graag willen? Waar zie ik mezelf over 10 jaar? Wat is mijn grootste droom? En aan de hand daarvan kun je vervolgens jouw (SMART)-doelen stellen.

Reacties

Categorieën freelancers

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten