Terug

Wat doe je zelf en wat geef je uit handen?

Wat doe je zelf en wat geef je uit handen?

Ja, als freelancer werk je voor jezelf. Maar dit betekent natuurlijk niet dat je echt alles zelf moet doen. Je wilt tenslotte vooral datgene kunnen doen waar je goed in bent. Bij het zelfstandig ondernemerschap komt behoorlijk wat (noodzakelijke) rompslomp kijken. Dat hoort er nu eenmaal bij. Zonder rompslomp geen bedrijf. En dat hoeft helemaal geen probleem te zijn, als je het maar slim aanpakt. Want wat moet je nu eigenlijk zelf doen en wat kun je beter uitbesteden?

De opstartfase

Als je net begint met freelancen, dan zul je nog veel zelf doen. Je schrijft je in bij de KvK, opent misschien een zakelijke rekening en schrijft je in op Freelancer. Grote kans dat je ook een website wilt. Dat hoort er nu eenmaal bij tegenwoordig. Als je ruim in je tijd zit en een beetje creatief aangelegd bent, dan kun je deze prima zelf in elkaar zetten. Zit je tot over je oren in het werk en hoef je geen geld te besparen? Dan kun je het website bouwproces ook overlaten aan een pro. Als je iemand kunt vinden die betrouwbaar is en goed in wat hij doet, dan heb je wel meteen een mooie website waar je echt iets aan hebt.

Online aanwezigheid

Goed, je hebt een website, maar wie gaat deze bijhouden? Zorg je zelf voor aanpassingen, nieuwe content en blogs, of heb je hier geen kaas van gegeten? Een website is work in progress. Als je wilt dat deze goed functioneert en gevonden kan worden door potentiële klanten en opdrachtgevers, dan moet er regelmatig tijd en energie in gestoken worden. Hiervoor is iemand nodig die verstand heeft van zoekmachine optimalisatie. Ook als je een zakelijk account hebt op social media, kun je ervoor kiezen om dit zelf te regelen, of het te laten doen door een social media expert.

Terugkerende taken en administratie

Als je echt begonnen bent als freelancer, dan merk je pas hoeveel er nog moet gebeuren naast je daadwerkelijke werk. Je komt er al snel achter dat je organisatievermogen op de proef wordt gesteld. Vanaf het begin af aan moet je je administratie goed bijhouden, anders stapelt het zich op en wordt het een chaos. Bonnen en facturen van zakelijke uitgaven, rekeningen, facturen voor opdrachtgevers, elke drie maanden belastingaangifte. Is structuur aanbrengen niet je sterkste eigenschap, dan is het wellicht een idee om je administratie over te laten aan een boekhouder. Dit hoeft niet veel geld te kosten en kan je een hoop stress schelen.

Tessa Ditvoorst

Reacties

Categorieën freelancers

Operatie mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten