Terug

Wat doe jij? Buigen of barsten?

Als freelancer hebben we er allemaal mee te maken. Je geeft een advies en hoopt dat men dat opvolgt. Het komt natuurlijk maar zelden voor dat je advies volledig wordt doorgevoerd. De praktijk is weerbarstig en je blijft afhankelijk van ontwikkelingen en mensen. Maar wat doe je als jouw advies helemaal niet wordt opgevolgd? En wat als ze je dan ook nog vragen om de uitvoering van hun idee op je te nemen, terwijl je er totaal niet achter staat? Beweeg je mee of houd je voet bij stuk? Oftewel: buigen of barsten?   Een dilemma waar ik inmiddels al een paar keer, in meer of mindere mate, mee te maken heb gehad. Ik merk dat het allerlei emoties bij me oproept. Emoties die niet functioneel zijn, maar wel invloed hebben op mijn gedachten. “Stel dat ik nee zeg, dan ben ik mijn opdracht kwijt”. Dat is een van de gedachten die dan bij opkomt. En natuurlijk heel logisch, want er moet wel brood op de plank komen.  

Luister naar je gevoel

Wat kun je nou doen om ervoor te zorgen dat je een keuze maakt die voor jou goed werkt en tegelijkertijd de relatie met je opdrachtgever in stand houdt? Ik heb inmiddels geleerd vooral op mijn gevoel te vertrouwen. En als dat gevoel zegt dat ik me niet kan inzetten voor iets waar ik niet achter sta, doe ik het niet. Ook al betekent het misschien wel dat ik mijn opdracht verlies. En weet je wat nou zo mooi is? Het heeft er tot nu toe nog nooit toe geleid dat ik een opdracht kwijtraakte. Sterker nog: het heeft mij gesterkt in mijn overtuiging dat ik naar mijn gevoel moet luisteren. Het heeft mij enorm geholpen om mezelf in zo’n situatie een aantal kritische vragen te stellen. Bijvoorbeeld:

Reacties

Operatie mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten