Wat kan whatsapp business voor freelancers betekenen?

Gepubliceerd op 29 Januari 2019

Sinds begin 2018 januari is het in Nederland mogelijk om een WhatsApp Business account aan te maken. Het doel van WhatsApp Business is om het voor bedrijven makkelijker te maken om met haar klanten te communiceren. En zo ook voor freelancers, die graag in contact staan met klanten. De app heeft diverse handige functies speciaal voor zakelijk gebruik. Wij informeren je graag over de mogelijkheden, de voordelen én hoe je kunt starten met de business variant van het populaire chatprogramma WhatsApp. 

Waarom zou je dit als freelancer moeten overwegen?

Mensen willen graag op een simpele manier bedrijven kunnen bereiken. Op het gebied van klantenservice zijn social media hier uitermate geschikt voor. Grote kans dat jouw doelgroep hier aanwezig is. Vervolgens geeft jij ze zij hoeven maar een kleine stap te zetten op contact te leggen. Eigenlijk lijkt WhatsApp Business ontzettend veel op de gewone WhatsApp. Het gebruik hiervan is daarom ook heel simpel.

Wat voor interessante functies heeft WhatsApp Business?

Ten opzichte van de normale WhatsApp voor consumenten heeft de Business variant verschillende mogelijkheden om communicatie gemakkelijker te maken. Je kunt namelijk je klant nog beter bedienen door het versturen van een afwezigheidsbericht, een begroeting en het versturen van snelle antwoorden.

Begroeting- als iemand je voor het eerst een WhatsApp bericht stuurt kun je een automatische begroeting sturen. Persoonlijk en uitnodigend uiteraard.

Afwezigheidsmelding- deze melding kan je zo instellen dat mensen deze melding alleen ontvangen als ze een bericht naar je appen buiten openingstijden om.

Snelle antwoorden- soms krijg je dezelfde vraag. Het is niet nodig om iedere keer hetzelfde antwoord te geven. Door simpelweg ‘/’ te typen, gevolgd door de snel toets, verstuur je je vooraf ingestelde antwoord.

Hoe moet ik starten?

Begin met het downloaden van de WhatsApp Business app. Vervolgens moet je eerst akkoord gaan met de servicevoorwaarden en het privacy beleid. Voor het verifiëren van je telefoonnummer kun je kiezen voor een vast telefoonnummer óf een mobiel nummer dat niet wordt gebruikt voor een persoonlijke WhatsApp. Na het instellen van je bedrijfsnaam en een profielfoto kom je bij het startscherm uit. Om alle aanvullende informatie toe te voegen, ga je rechts bovenin naar instellingen. Hier is het mogelijk om informatie in te voeren over het adres, de categorie, een aanvullende beschrijving, openingstijden, e-mailadres en de website. Gebruikers vinden deze informatie terug bij contactinformatie.

Wat kost WhatsApp Business?

Vooralsnog is de app gratis in gebruik, maar ze zijn wel bezig om hier kosten aan te verbinden. Geen reden om niet hier aan te beginnen, want de kosten zullen niet hoog liggen (tot 9 dollarcent) en worden alleen berekend als een bericht ouder is dan 24 uur, om onoverzichtelijke gesprekken te voorkomen en bedrijven te stimuleren de klant te bedienen. Daarnaast lijkt het erop dat WhatsApp ook advertenties gaat tonen in de app, maar dat is nog allerminst zeker.


Door Jeroen van der Zwet
www.webcreationz.nl

Jeroen is in het dagelijks leven content manager en SEO specialist bij een internet bedrijf dat bedrukte promotiemateriaal produceert. Hij schrijft daarnaast als freelancer teksten voor websites en blogs.

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play