Terug

Wat zijn HTML-pijlen en hoe gebruik je ze?

De pijl is een universeel symbool dat wordt gebruikt om een bepaalde richting of positie aan te duiden. We zien pijlen, wijzers en richtingaanwijzers in vrijwel elk aspect van ons leven: op verkeersborden, wegenkaarten, bewegwijzering in grote openbare ruimtes en in de digitale wereld.

Bij het ontwerpen van een website kan een HTML-pijl worden ingevoegd om de richting positie op een webpagina aan te geven. HTML-pijlen zijn in een of andere vorm op bijna elke moderne website te vinden.

In deze blog nemen we HTML-pijlen onder de loep. Waarom zijn ze nuttig en wat kan je ermee doen? Vervolgens laten we stap voor stap zien hoe je zelf pijlen in HTML toevoegt. Nadien zou je voldoende basiskennis moeten hebben zodat je zelf aan de slag kunt gaan en je eigen HTML-pijl(en) in de code editor op je webdesign platform kan toevoegen.

Wat is een HTML-pijl?

Laten we even bij de basics beginnen. Wat is HTML? HyperText Markup Language (HTML) is de standaard opmaaktaal die wordt gebruikt in webdocumenten en -ontwerp. In principe is het een reeks tekens bestaande uit symbolen, cijfers en letters die via de webbrowser bepalen wat op een webpagina moet worden weergegeven.

Een HTML-pijl is een pijl die kan worden ingevoerd in een editor of in de HTML van een webpagina. Hij wordt weergegeven met behulp van een vooraf gedefinieerd symbool uit de tekenset of het lettertype dat het HTML web document gebruikt.

Vier standaard pijlen komen overeen met de hoofdrichtingen: noord, zuid, oost en west. Een uitgebreidere selectie van tekensymbolen is echter te vinden in de universele tabel met Unicode-tekens.

Wat kan je doen met HTML-pijlen?

 • Een naadloze website navigatie ondersteunen
 • Pagina’s verschuiven of vervangen
 • De richting aangeven in een infographic of grafiek
 • Stapsgewijze instructies opstellen
 • SEO verbeteren met behulp van aangepaste code

Geloof het of niet, maar je kunt ongelofelijk creatief zijn met hoe je de tekens gebruikt. Indien ze correct geplaatst worden, vullen HTML-pijlen het moderne webdesign aan en verbeteren ze de gebruikerservaring voor bezoekers die een website raadplegen.

 

Hoe moet je HTML-pijlen gebruiken?

Meestal worden tekensymbolen toegevoegd in de code editor of het webdesign platform van een website. Je kunt één van de drie code-opties gebruiken om de HTML-pijl op een webpagina weer te geven.

HTML-entiteit code: &Code;
Een entiteit is een tekststring die gewoonlijk begint met een ampersand en eindigt met een puntkomma. De tekst tussen de twee tekens beschrijft wat de code moet weergeven.

Decimale tekencode: &#Code;
Aan alle Unicode-tekens wordt een decimale code toegekend. Deze code begint opnieuw met een ampersand ‘&’, gevolgd door een hashtag ‘#’ en de desbetreffende numerieke code, en hij eindigt met een puntkomma.

Hexadecimale tekencode: &#XCode;
Er kan ook een hexadecimale code gebruikt worden. Het formaat is bijna hetzelfde als een decimale code: je moet ‘X’ toevoegen tussen de hashtag ‘#’ en het begin van de specifieke numerieke code. Ook deze tekencode eindigt op een puntkomma ";".

Houd er rekening mee dat de standaard Unicode-taal geen entiteitscodes genereert, dus je moet de decimale of hexadecimale code gebruiken om het teken te definiëren waarmee je dezelfde resultaten kan bereiken.

Hoe creëer je HTML-pijlen?

Je zal snel merken dat het creëren van HTML-pijlen vrij eenvoudig is. Als één teken echter niet correct ingevoerd is, dan kan de webbrowser de code niet omzetten. In plaats van een pijl teken zie je dan de reeks symbolen, letters en cijfers die je probeerde in te voeren. Gebruik de juiste tekens en combinaties om ervoor te zorgen dat de HTML-pijlen correct worden weergegeven in het webdocument.

Tip van een professional: online zijn er een heleboel tabellen met HTML-tekens te vinden, dus zoek een tabel die je bevalt en sla hem op als favoriet zodat je hem later als referentie kan gebruiken.

Hieronder lees je stap voor stap hoe je HTML-pijlen kan creëren.

Stap één
Kies welk type tekensymbool je wil creëren. Om je het principe eenvoudig uit te leggen, gebruiken we basistekens die de vier hoofdrichtingen aangeven: pijl naar rechts, pijl naar links, pijl omhoog en pijl omlaag.

Stap twee
Zoek de bijbehorende entiteitscode, decimale code of hexadecimale code voor het pijlsymbool dat je wil gebruiken. Hieronder vind je de codes die je kunt gebruiken om een pijlsymbool te creëren. Bij alle drie de opties bereik je hetzelfde resultaat.

 

HTML-pijl naar links

 • Entiteit: ←
 • Decimaal: ←
 • Hexadecimaal: ←

 

HTML-pijl naar rechts

 • Entiteit: →
 • Decimaal: →
 • Hexadecimaal: →

 

HTML-pijl naar omhoog

 • Entiteit: ↑
 • Decimaal: ↑
 • Hexadecimaal: ↑

HTML-pijl naar omlaag

 • Entiteit: ↓
 • Decimaal: ↓
 • Hexadecimaal: ↓

 

Stap drie
Voeg vervolgens de code(s) rechtstreeks in HTML in. Bewerkingstools die een visuele modus gebruiken, zetten de code mogelijk niet correct om. Daarom raden we aan om een bewerkingstool met tekstmodus te gebruiken.

Stap vier
Controleer de code nogmaals om er zeker van te zijn dat je hem correct hebt ingevoerd. Klik op ‘Opslaan’ en vernieuw het webdocument. Normaal gezien zie je nu dat de codes omgezet zijn in de vier overeenkomstige pijlsymbolen.

 

Geef je website een aangepast ontwerp met behulp van HTML-pijlen

Aangepaste HTML kan wonderen doen voor SEO en de algemene look van een webdocument. Of je nu aangepaste infographics creëert, een landingspagina aanmaakt of een geheel nieuwe website bouwt, HTML kan je webdesign een enorme boost geven.
Nu je de basics van HTML onder de knie hebt en weet hoe je pijlsymbool kan gebruiken en genereren, ben je klaar om overal op je website aangepaste code toe te voegen.

Doe beroep op een programmeer expert

Heb je weinig tijd of moet je je concentreren op andere web taken? Overweeg dan zeker om een freelancer in te huren die gespecialiseerd is in HTML-, CSS- of JavaScript-codering. Zo bespaar je tijd bij het creëren van je digitale producten en profiteer je bovendien van uniek maatwerk.

 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten