Terug

Welke voorbelasting (BTW) kom je vaak tegen in je ZZP-boekhouding? En wat zijn de regels.

Als ondernemer ben je gewend om btw te rekenen over de diensten of producten die jij levert. De btw die je op die manier van klanten krijgt, mag je verrekenen met de btw die jij op producten en diensten van anderen hebt betaald. Die btw noemen we ook wel voorbelasting; vooruitbetaalde belasting. 

Veelvoorkomende voorbelasting

Niet alle voorbelasting mag je op dezelfde manier verwerken. De voorbelastingdie je betaalt over een 'gewone' factuur mag je bijvoorbeeld volledig aftrekken, maar dat geldt niet voor de voorbelasting die je betaalt over privé-aankopen, etentjes, giften en relatiegeschenken en reiskosten.    Maar hoe verwerk je dat type voorbelasting dan wél in je boekhouding? Dat leggen we aan je uit. 

Voorbelasting op privé-aankopen

Je mag als ondernemer alleen voorbelasting aftrekken over zakelijke aankopen. Als iets dus volledig privé wordt gebruikt, mag je de btw nietaftrekken. Bij zzp'ers is er vaak sprake van gemengd gebruik; je gebruikt iets zakelijk, maar ook privé. Of je kunthet zakelijk en privé gebruiken.    Om te bepalen of je dan de voorbelasting mag aftrekken, is vooral het motief waarmee je de kosten hebt gemaakt van belang. Als je de kosten helemaal hebt gemaakt vanuit zakelijk oogpunt, in het belang van je bedrijf, mag je ze aftrekken. Is je motief vooral persoonlijk, dan mag je de btw nietaftrekken.  

Voorbelasting op lunch/diner/overnachtingen Horeca

Ook voor uitgaven in de horeca gelden aparte regels. Zo mag je de btw bijvoorbeeld nietaftrekken als je met klanten/relaties iets eet of drinkt buiten kantoor. Blijf je vervolgens overnachten dan mag je de BTW voor de hotelkamer welterugvorderen. 

Voorbelasting op giften en relatiegeschenken

Voor relatiegeschenken geldt ook een drempelbedrag van 227 euro per persoon, per jaar. Je mag eventueel óók duurdere geschenken geven, maar je mag de voorbelasting dan alleen aftrekken als de ontvanger dit ook zou kunnen doen. Kortom; dit mag wél bij een geschenk aan een ondernemer, maar niet bij een geschenk aan een particulier of een niet btw-ondernemer.     Trakteer je - bij wijze van relatiegeschenk - je zakelijke relaties op een etentje? Dan mag je de btw nietaftrekken als voorbelasting. De kosten zijn wél deels op te voeren als representatiekosten. Uiteraard is ook die aftrekpost gebonden aan bepaalde regels.   

Voorbelasting op reiskosten

Wanneer je reiskosten in rekening brengt op je factuur, moet je daarvoor ook btw rekenen. Dit betekent dus ook dat er voorbelasting zit op de reiskostenvergoeding die jij misschien aan een andere - door jou ingehuurde - freelancer betaalt. Die btw is volledig aftrekbaar.     

Voorbelasting vergeten? Dan moet je corrigeren!

Kom je er tijdens het bijwerken van je administratie achter dat je meer dan 1.000 euro  aan voorbelasting nog niet op de juiste manier hebt aangegeven? Dan moet je hiervoor een Suppletie omzetbelasting indienen bij de Belastingdienst. Je vindt dit formulier onder 'Overige formulieren' als je bent ingelogd op je ondernemersaccount bij de Belastingdienst. Als het om een bedrag onder de 1.000 euro gaat, kun je dit bij de volgende aangifte corrigeren.  

Tips voor voorbelasting

·     Moet je iets corrigeren? Doe dit dan zo snel mogelijk, zodat je kans op boetes verkleint ·     Verstuur en betaal je btw-aangifte altijd op tijd en vergeet dus niet de reeds betaalde voorbelasting op te voeren ·     Check altijd ruim op tijd of je de inloggegevens voor je account bij de Belastingdienst nog bij de hand hebt; nieuwe gegevens aanvragen duurt minimaal een week ·     Assurantiebelasting (bij verzekeringen) is geen voorbelasting, dus ook niet aftrekbaar. Dit zijn gewoon kosten voor de ondernemer.  

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten