Terug

Werk jij aan je grote droom in het nieuwe jaar?

De donkere dagen voor kerst. Het is een tijd voor bezinning en reflectie. En goede voornemens, zodat je van 2020 een beter jaar zult gaan maken. Organiseer jij je eigen beoordelingsgesprek? Of ben je juist blij dat je van dat gedonder af bent?  

Als freelancer blijft het lastig om te werken aan je grote droom of je langetermijn doelen, omdat je meestal voorrang geeft aan het werk waar je nú voor betaald wordt. Daarnaast blijkt het in de praktijk lastig om de langetermijn doelen door te vertalen in concrete acties die je vandaag, deze week of deze maand kunt en moet doen. Foto: Debbie van Steenpaal  

Working out loud

Een van de manieren om actiever bezig te gaan om je grotere doelen te bereiken is working out loud. In Duitsland hip en happening en ook in Nederland in opkomst.

Bij Working out loud creëer je een zogenaamde cirkel van 5 mensen en gebruikt die als sparringpartners. Je komt wekelijks fysiek of online samen en werkt allemaal aan een BHAG - een Big Hairy Audacious Goal. Dat doe je 12 weken lang volgens een bepaalde methodiek. De doelen kunnen gelijksoortig zijn, maar het kunnen ook hele andere doelen zijn: misschien wil jij een e-learningmodule ontwikkelen en een ander een kitesurf summerschool organiseren.

Het is natuurlijk niet nieuw. Je maakt eigenlijk gebruik van een aloud en krachtig principe: sociale controle. Als jij hardop in je cirkel zegt dat je deze week een marktonderzoek gaat doen, dan wil je de volgende week niet afgaan door te zeggen dat je het niet hebt gedaan.  

Andere voordelen van WOL

Naast dat sociale controle principe gebruik je in WOL ook een ander krachtig principe waarmee je jezelf tot actie kunt manen: commitment en consistentie. Je spreekt commitment uit voor je plan; als je daar niet consistent mee zou handelen, voel je jezelf als een verrader.   

Hoe pas ik het toe?

Ik doe het tot nu in het klein. Elke dinsdagochtend bel ik met een collega-ondernemer. We spreken kort de vorige week door: wat ging goed, wat kon beter. En wat gaan we de volgende week doen. Zo houden we elkaar scherp. En behoud je het collega-gevoel in het soms zo eenzame ondernemersleven.  

Ik wil het wel een keer in het ecchie meemaken. Wie doet er mee?   PS: Je kunt op https://circlefinder.workingoutloud.com/ een cirkel vinden of oprichten.

Door:  Debbie van Steenpaal Debbie is een expert in het simplificeren & visueel presenteren van complexe informatie  

Reacties

Operatie mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten