Terug

Werk versus privé: zorg voor een goede balans

Nu tijdens de coronacrisis veel mensen in loondienst al dan niet vrijwillig thuiswerken, is er veel aandacht voor het belang van een goede balans tussen werk- en privéleven. Voor veel freelancers is dat gesneden koek. Die balans hebben wij wel op orde. Toch? 

Een paar tips voor een betere balans tussen werk en privé.

Zorg voor structuur

Mensen met een baan hebben vaak een vast ritme. Ze laten de hond uit voordat ze naar hun werk gaan, brengen hun kind op een vaste tijd naar de kinderopvang om op tijd op kantoor te zijn, stappen op ongeveer dezelfde tijd in de auto of bus om naar kantoor te gaan en aan het eind van de dag doen ze hetzelfde in omgekeerde volgorde. Veel freelancers genieten van de vrijheid die ze hebben om zelf hun tijd in te delen; of ze normaal gesproken op locatie bij opdrachtgevers werken of vooral vanuit huis. Nu werken we niet alleen vooral of meer thuis, maar zijn ook veel afspraken, bijvoorbeeld over nieuwe of lopende opdrachten, online.  

Zorg daarom zelf voor structuur. Sta op alsof je naar kantoor gaat. Laat voordat je begint met je werk de hond uit of ga joggen. Na een avond en nacht binnen, doet ‘s morgens een frisse neus halen wonderen. 

Las pauzes in 


Als je met anderen in een kantoorruimte werkt, word je regelmatig gestoord. Door iemand die langskomst met een vraag, een telefoon die ergens gaat enzovoort. Dat zorgt voor natuurlijke pauze, die ontstaan als je in je eentje werkt. Neem daarom regelmatig pauze. Dat zorgt voor meer rust in je hoofd, zodat je aan het eind van de werkdag relaxter je privé leven weer oppakt.  

Aparte werkplek

Zeker als je partner ook thuiswerkt, kan het lastig zijn om twee werkplekken te creëren. Vaak is een van beiden de klos en heeft de keukentafel als werkplek. Voor even is dat niet erg, maar na een tijdje beginnen werk en privé door elkaar te lopen. Mappen en laptops blijven op tafel liggen, die schuif je even opzij om te kunnen eten. Of je zit ’s avonds te genieten van je favoriete Netflix-serie, maar je ogen glijden steeds naar je laptop vol e-mails die je eigenlijk had moeten beantwoorden of opdrachten waarvan de deadline in zicht is. 

Als je geen aparte werkkamer hebt, maak dan in ieder geval een paar planken vrij in een kast waar je je werkspullen kan opbergen. Zo kan je de deur, al is het maar een kastdeur, achter je dicht doen na een werkdag.

Zoek een werkplek buiten de deur

Lukt het niet om een apart plekje in huis te vinden? Is er te veel afleiding? Of komen de muren aan het eind van de week op je af? Huur dan voor een dag of een paar dagen een hotelkamer of een vakantiehuisje om in alle rust te kunnen werken. Het kost wat, maar zorgt voor minder stress en meer productiviteit. En dat is ook veel waard.  

Working 9 to 5

Oké, van 11 tot 7 mag natuurlijk ook. En in drukke periodes een paar avonden of weekenden meepakken is ook prima. Maar als je de hele dag aan het werk bent, heb je gewoon ‘recht’ op vrije tijd en ontspanning. Als je naast een parttime baan freelancet, is het een ander verhaal. Maar ook dan moet je de balans tussen werken en vrije tijd in de gaten houden. 

Yvonne Hosselenberg

 

Reacties

Categorieën freelancers

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten