Werken via payrol een goed idee?

Gepubliceerd op 5 September 2019

Zoals bij alles, zitten er aan werken als freelancer zowel voordelen als nadelen. Je hebt een hoop vrijheid en kunt je eigen werktijden en tarieven bepalen. Ook kun je door verschillende opdrachten aan te nemen je werk lekker afwisselend houden. Aan de andere kant is er veel onzekerheid. Als je geen opdrachtgevers kunt vinden, dan verdien je ook niets. Je moet zelf je administratie goed bijhouden en zorgen dat je op tijd belastingaangifte doet.

Als je ziek bent krijg je niet doorbetaald en helaas zijn er opdrachtgevers die “vergeten” te betalen.

Payrollen voor meer zekerheid

De risico’s die je loopt als freelancer, kun je minder groot maken door te werken via een payroll aanbieder. Je hebt dan nog steeds alle vrijheden die je normaal gesproken hebt als freelancer, maar ondervindt minder nadelen. Zo weet je met payroll zeker dat je betaald krijgt, omdat je opdrachten voorgefinancierd worden. Je administratie wordt voor je gedaan en je bouwt pensioen op. Daarbij heb je recht op WW, ziektewet en wet arbeidsongeschiktheid, net als wanneer je in loondienst bent. Je houdt dus meer tijd over, omdat bepaalde zaken je uit handen worden genomen. Daarbij loop je minder financieel risico. En om te kunnen werken via payroll hoef je niet ingeschreven te staan bij de KvK.

Niet alleen maar voordelen

Payrollen biedt een goede oplossing voor een aantal problemen, maar natuurlijk zit ook hier wel weer een nadeeltje aan. De fiscale voordelen die je normaal gesproken hebt als ZZP’er, kun je namelijk mislopen als je uitbetaald krijgt via payroll. Voor de belastingdienst ben je in loondienst, waardoor je bijvoorbeeld geen recht hebt op ondernemers- of startersaftrek. Wil je hiervoor in aanmerking komen, dan moet je minimaal 1225 uur per jaar in je eigen bedrijf steken. Je zou ervoor kunnen kiezen om deels te werken voor opdrachtgevers die niet via payroll betalen, zodat je wel van de ondernemersbelasting voordelen kunt profiteren.

Zo werkt het

Als je werkt via payrol, dan moet je nog steeds zelf je opdrachtgevers vinden. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor het maken van afspraken over de opdracht, deadlines en tarieven. Als je de opdracht voltooid hebt, dan laat je aan het payroll bedrijf weten hoeveel uren je gewerkt hebt en tegen welk tarief. Het payroll bedrijf heeft een akkoord nodig van de opdrachtgever en zal vervolgens het bedrag overmaken naar jou. Dit gebeurt meestal vrij snel, ongeveer binnen een week. Hierna stuurt het payroll bedrijf de rekening naar de opdrachtgever. Dit is prettig, want op die manier hoef je nooit lang op je geld te wachten. Helemaal niet zo’n gek idee dus, dat werken via payroll.


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play