Terug

Wie stuur jij dit jaar een kerstpakket?

In het algemeen geniet ik heel erg van mijn bestaan als freelancer. Ik hou ervan, mijn eigen baas te zijn: zelf beslissen welke opdrachten ik wel of niet aanneem, werken waar en wanneer het mij uitkomt en nooit hoeven vergaderen – dat past helemaal bij mij. Alleen in december vind ik het soms een beetje jammer dat ik geen baas heb, want als freelancer krijg ik geen kerstpakket.

Nou is dat in feite niet helemaal waar. Ik heb in de loop van de jaren – ook toen ik niet werkte en fulltime voor mijn kinderen zorgde – heel vaak kerstpakketten ontvangen van lieve mensen, vrienden en kennissen, die ons als gezin in tijden dat wij krap zaten een hart onder de riem wilden steken. En dat is het ook, waar het eigenlijk om gaat: niet zo zeer om dat mooie kaarsje en die kerststol, maar om het idee dat iemand in deze tijd van het jaar aan ons denkt.

Van oorsprong vieren wij bij het kerstfeest dat Jezus werd geboren op aarde. Nou weet iedereen dat hij niet werkelijk in de winter werd geboren. Maar omdat de datum van zijn geboortedag niet is bekend, hebben de kerkleiders lang geleden bedacht dat wij op het donkerste moment van het jaar zijn komst als ‘Licht van de Wereld’ gaan vieren. 

Ongeacht welke gedachte jij bij het kerstfeest hebt – het is een bekend gegeven dat mensen die zorgen hebben of verdriet, of die zich eenzaam voelen, dit vaak in december nog zwaarder ervaren dan tijdens de rest van het jaar. Het moment dus, om iemand die het moeilijk heeft te laten weten dat jij aan hem of haar denkt. 

Veel freelancers hebben een moeilijk jaar achter de rug. Gelukkig geeft de overheid in ons land allerlei subsidies aan bedrijven die het door de corona-crisis zwaar hebben. Maar dat is niet hetzelfde als persoonlijke aandacht. De ‘grote vrijheid’ van de freelancer kan op een moment van crisis ineens aanvoelen, alsof je er – letterlijk – helemaal alleen voor staat. 

Ik herinner mij nog goed dat ik in de eerste jaren als fulltime freelancer meerdere keren heb overwogen om er weer mee te stoppen. Ik had aan het begin maar weinig opdrachten, die vaak ook nog slecht werden betaald. Elke keer werd ik juist op die momenten bemoedigd door iemand, die iets voor mij wilde doen, of die gewoon belangstelling had en mij aanspoorde om het niet op te geven.   

Ken jij iemand – freelancer of niet – die het die het dit jaar bijzonder zwaar heeft gehad? Denk er dan eens over na wat jij zou kunnen doen om deze persoon weer moed te maken. Dat kan bijvoorbeeld door een zelf samengesteld kerstpakket te brengen of te sturen naar iemand, die geen werk heeft. Ik zal dat dit jaar ook doen voor een vriendin, die om gezondheidsredenen niet kan werken. Maar er zijn nog talloze andere manieren te bedenken, en die hoeven niet eens geld te kosten. 

Zit jij zelf op dit moment in de put? Dan wens ik je toe dat je het licht weer zult zien en weten dat er altijd hoop is op een betere toekomst! En ik spoor je aan om op zoek te gaan naar diegene, die het nog zwaarder heeft dan jij. Je zult zien dat je door iemand anders te helpen of te bemoedigen ook zelf weer in een betere stemming zult komen. 

 

Ute de Vries

Freelance vertaler Engels-Duits-Nederlands

Schrijver, Taalcoach

www.fromwordtowordtranslations.com

 

 

 Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten