Wat doe je bij een writersblock?

Gepubliceerd op 5 September 2016

De deadline voor die ene opdracht nadert, maar jij staart nog altijd naar een wit scherm. Vrijwel iedereen krijgt er wel eens mee te maken: een writers block. Wat kun je eraan doen, zodat je toch op tijd een goede tekst aflevert bij de opdrachtgever? In deze blog geef ik je 5 anti-writersblock tips!
 
Tip 1: Schrijf erop los!
Met stipt op mijn nummer 1. Pak een pen en papier en ga ‘oldschool’. Denk nog niet aan je opdracht, maar schrijf je hoofd leeg. Misschien denk je dat er niks op papier komt, maar vaak gaat het vanzelf zodra de pen het papier raakt.
 
Schrijf alles op wat in je opkomt. Het hoeft niet te kloppen, zinnen hoeven niet af te zijn… Het gaat erom dat je je hoofd leeg krijgt. Voor mij is dit vaak ook een ‘ontstress’-moment. Ik zet mijn timer op 30 minuten en meestal vliegen die voorbij. Daarna duik ik achter de computer om de tekst te schrijven.
 
Tip 2: Verander van omgeving.
Een nieuwe omgeving zorgt vaak voor nieuwe inspiratie. Steek de laptop in de tas en ga naar die leuke strandbar, dat ene koffiezaakje of maak van die picknicktafel in het bos jouw nieuwe tijdelijke werkplek. In dat laatste geval check je beter wel vooraf de accu van je laptop. Je wilt natuurlijk niet dat deze op het hoogtepunt van jouw inspiratie uitvalt.
 
Tip 3: Doe (nog meer) research.
Waarschijnlijk heb je alle kennis al paraat voor het schrijven van je tekst. Toch kan het doen van (extra) research je helpen om je writersblock te laten verdwijnen. Een half uur googelen geeft je vaak al nieuwe inzichten.
 
Tip 4: Ga mindmappen.
Het helpt je jouw gedachten op papier te krijgen, waardoor de tekst zich vormt in je hoofd. Ondanks alle apps en programma’s om te mindmappen, raad ik je aan dit gewoon op papier te doen om zo het creatieve proces extra te stimuleren. Dit kan gewoon met blauwe balpen, maar natuurlijk kun je jouw mindmap zo creatief maken als je zelf wilt.
 
Tip 5: Laat het nog wat rijpen.
Heb je nog een paar dagen de tijd? Laat het idee dan rijpen in je hoofd. Onder de douche, in de file… waar je ook maar een moment hebt voor jezelf. Laat het onderwerp de revue passeren, de mensen die je hebt geïnterviewd, verplaats je in de doelgroep of test in gedachten een aantal invalshoeken uit. Je zult merken dat je, wanneer je ervoor gaat zitten, de tekst in een klap uitschrijft.
 

Door: Manon Koster
www.manonkoster.com

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder. Of het nu gaat om copywriting, het schrijven van communicatieplannen, (strategisch) communicatieadvies of het geven van trainingen: ze is van alle markten thuis.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?

Meld je dan nu gratis aan!
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play