Terug

Zo kom je goed over tijdens een online vergadering

Waarschijnlijk werk jij net als veel freelancers vooral vanuit huis. Dan is videobellen om te vergaderen, te overleggen, te pitchen bij nieuwe opdrachtgevers en te netwerken met andere freelancers onvermijdelijk. Grote kans dat we dat in de toekomst meer online blijven doen. Daarom een paar tips om goed beslagen ten ijs te komen tijdens online meetings.  

Check je uitstraling

Heb je een online vergadering met een potentiële opdrachtgever? En wil je hem of haar overtuigen van jouw vaardigheden en waarom jij de perfecte kandidaat voor de opdracht bent? Of ga je in gesprek met een opdrachtgever over een opdracht? En wil je hem of haar enthousiast maken voor jouw ideeën of insteek? Nog meer dan bij fysieke gesprekken is het tijdens videobellen belangrijk wat je uitstraalt. Kijk dus eens kritisch naar jezelf op je scherm. Zie je zelfvertrouwen, overtuiging en kracht? Nee? Ga dan vooral nog even oefenen tot je dat wel ziet.

Check je positie


Check van tevoren hoe je in beeld bent; wacht niet tot de vergadering begint. Dit voorkomt dat je maar half in beeld bent en moet gaan verzitten. Of dat je te dichtbij zit, waardoor je hoofd heel groot is. Te ver van de camera is ook niet goed, want dan heb je snel de neiging om naar voren te leunen. Er zijn een paar trucs om optimaal in beeld te verschijnen. Verstel je stoel in hoogte of leg er een kussen op als je te laag zit. Zet je laptop op een dik boek zodat deze hoger of schuin staat. Trek hoge hakken aan of gebruik een voetenbankje om je bovenbenen horizontaal te houden. Dat voorkomt naar voren hangen. 

Check je houding

Vergaderingen kunnen saai en zelfs slaapverwekkend zijn. Dat geldt waarschijnlijk nog meer voor vergaderingen via Zoom, Teams of een andere tool. Achter de laptop in je werkkamer kan je zomaar vergeten dat je in een meeting zit. Voor je het weet zit je scheef, onderuit gezakt of met je kin in je hand. Check daarom af en toe je houding. Zit ik nog recht? Zijn mijn schouders recht? Probeer daarbij niet te opvallend naar jezelf op je scherm te kijken, want dat valt anderen meestal wel op. 

Check je kleding

Veel mensen trekken voor een online meeting even snel een blouse of blazertje aan. De joggingbroek, jeans vol verfvlekken of bermuda blijft gewoon aan want ‘die zien ze toch niet.’ Dat is zeker waar, maar waarschijnlijk voel je je toch zelfverzekerder als niet alleen de bovenkant van je lichaam power uitstraalt. Baat het niet dan schaadt het niet, dus probeer het eens! 

Check je webcam

Op de ene laptop zit een betere webcam dan op de andere. Hoe zit het met die van jou? Een webcam van slechte kwaliteit zorgt voor een wazig of korrelig beeld. En dat komt bij (nieuwe) opdrachtgevers mogelijk niet zo professioneel over. Is de ingebouwde webcam op jouw laptop ook niet geweldig? Denk er dan over om een externe te kopen. 

Check je telefoon, hond, kat enzovoort

Je zit midden in een belangrijk gesprek. Of een verhitte discussie. Of de onderhandeling over het tarief voor een opdracht. En dan gaat je telefoon. Of je hond gaat blaffen. Of je kat loopt - voor de zoveelste keer die dag - door beeld. Ook al zijn we er inmiddels aan gewend, het zijn toch dingen die je liever vermijdt. Want ze leiden af van wat jij wilt overbrengen. Zet dus van tevoren je telefoon op vliegmodus en parkeer je huisdieren in een andere ruimte. 

Geschreven door: Yvonne Horsselenberg 

Yvonne Horsselenberg is freelance tekstschrijver. Ze schrijft teksten voor websites, artikelen voor gedrukte vakbladen en nog veel meer. Kijk voor meer informatie op www.tekstgenoot.nl.Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten