Zo stel je jouw doelen voor het nieuwe jaar

Gepubliceerd op 2 Januari 2018

De tijd rond oud & nieuw is altijd een mooi moment om even stil te staan. Wat is er het afgelopen jaar allemaal gebeurd? Welke doelen heb je behaald? En wat wil je het komende jaar bereiken? Start het jaar goed met nieuwe, mooie doelen. Zo maak je die! 
 

1.    Maak je doelen concreet

Je behaalt je doelen eerder als deze concreet en specifiek zijn. Aan vage doelen heb je niet zoveel! ‘Ik wil in 2018 gezonder leven’ is een mooi doel. Maar heel concreet is het niet. Want wat versta je onder gezond leven? Moet je daarvoor meer sporten? Of kom je er met het eten van veel groenten ook? Zorg dat je doelen zo duidelijk mogelijk zijn!
 

2.    Maak je doelen meetbaar

Concrete doelen zijn vaak meetbaar. Maak je doelen dus ook zo meetbaar mogelijk. Je moet achteraf kunnen bepalen of je jouw doelen hebt behaald. ‘Ik wil leukere klanten’ is niet direct meetbaar. Maar ‘ik wil dit jaar minimaal twee klanten uit de cosmeticabranche waarbij ik een x-bedrag omzet’. Dát is meetbaar.
 

3.    Houd je doelen haalbaar

Natuurlijk kun je allerlei goede voornemens hebben. Maar onthoud wel dat er maar 365 dagen in een jaar zitten en 24 uur in een dag. Daarbinnen moet je jouw doelen kunnen behalen. Natuurlijk heb je grote en kleine doelen die naast elkaar kunnen bestaan, maar zorg dat ze haalbaar zijn (qua hoeveelheid én omvang). En misschien moet je daarvoor sommige wel bewaren voor volgend jaar!
 

4.    Schrijf je doelen op

Het is onmogelijk om alles te onthouden. Je hoofd zit vaak al zo vol met lijstjes, emoties, verlangens, boodschappen… Daar hoef je al die doelen niet ook nog eens bij te stoppen. Schrijf je doelen voor het nieuwe jaar op, zodat je ze altijd nog terug kunt lezen en je ze ‘echt’ maakt voor jezelf.


5. Maak een vision board

Je kent het misschien wel van vroeger: plaatjes knippen uit stapels tijdschriften en daar een collage van maken. Dat is wat je ook doet met een vision board. Zo schrijf je niet alleen je doelen op, maar maak je ze ook visueel. Door een collage van beelden, teksten en foto’s van jouw doelen, herinner je jezelf hier continu aan en kun je ze ook echt voor je zien.
 
Wees dankbaar voor het oude jaar en ga vol enthousiasme en positiviteit het nieuwe jaar in. Stel concrete, meetbare en haalbare doelen.

Door: Liz Huisman
www.zinvolteksten.nl

Liz doet niets liever dan schrijven. Ze speelt graag met woorden en helpt bedrijven verder met inspirerende, heldere en pakkende teksten.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
Meld je dan nu gratis aan!U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play