Terug

Zo voorkom je een eenzaam freelance bestaan

Eenzaamheid is momenteel nogal een “ding”. De oorzaak hiervan is natuurlijk de corona toestand. En we zijn er inmiddels wel achter dat niet alleen ouderen hier last van hebben. In alle leeftijdscategorieën zijn eenzame mensen te vinden en dat wordt nu nog eens extra versterkt. Nu kies je als freelancer natuurlijk bewust voor het zelfstandige bestaan, waarbij je in principe niet samenwerkt met collega’s. Sterker nog, grofweg de helft van alle freelancers werkt vanuit huis. Dat hoeft natuurlijk niet erg te zijn, als je daarnaast een (druk) sociaal leven hebt. Maar dat valt nu ook nog eens grotendeels weg. Maargoed, wel of geen corona, de vraag is hoe je als freelancer in contact blijft met anderen. 

Een voor- en nadeel van zelfstandig werken

Werken als zelfstandige heeft natuurlijk zijn voordelen en nadelen. Als freelancer ben je waarschijnlijk van mening dat de positieve punten zwaarder wegen dan de negatieve. Anders was je wel voor een baas gaan werken. Je kunt bijvoorbeeld zelf beslissingen nemen die voor jou het beste werken, zonder te hoeven overleggen. Dit is fijn, maar wat nu als je juist wel de mening van iemand anders kunt gebruiken? 

Vraag om hulp of advies

Je doet misschien wel graag veel zelf, maar het hoeft natuurlijk niet altijd. Al vinden freelancers het vaak lastig om toe te geven dat ze zich af en toe best een beetje alleen voelen. Je hebt er immers zelf voor gekozen, toch?  Om hulp of advies kunnen vragen is een sterke eigenschap, ook als je in principe je eigen boontjes dopt. Som heb je gewoon even een andere kijk nodig op iets. In de praktijk blijkt dat veel freelancers wel eens te rade gaan bij familie of vrienden als zij een knoop moeten doorhakken op zakelijk gebied. Je kunt natuurlijk ook (online) contact zoeken met andere freelancers uit jouw vakgebied, zodat je kunt sparren over bepaalde zaken. 

Zoek een andere (geschikte) werkplek

Vanuit huis werken is voor sommige freelancers ideaal en voor andere juist helemaal niet. Als je graag de deur uit gaat om te werken, dan kun je overwegen om een werkplek te huren. Je hebt dan je eigen kantoor om in alle rust te werken, maar je komt wel mensen tegen in de wandelgangen. Toch een beetje alsof je collega’s hebt. Nadeel: het kost natuurlijk wel geld. 

En dan is er natuurlijk de trend om je laptop open te klappen bij de plaatselijke Starbucks. Erg gezellig, je ziet veel mensen voorbij komen en kunt een praatje maken. Nadeel: veel geluiden en rumoer om je heen, dus alleen geschikt als je je hiervan af kunt sluiten. En uiteraard is het momenteel niet echt een optie om op je gemakje te gaan zitten freelancen in een horeca gelegenheid.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten