Zo word je een veelgevraagd freelance schrijver

Gepubliceerd op 14 Juni 2018

Goed, je hebt de stap genomen en hebt besloten als freelancer aan de slag te gaan. Hoe haal je als journalist, redacteur, tekstschrijver of blogger opdrachten binnen. Een paar tips:
 

Zoek je niche

Natuurlijk kun je over elk onderwerp een boeiend artikel schrijven, maar weet je daar dan ook echt alles van af? In plaats van met hagel te schieten en in het wilde weg bladen, kranten en bedrijven te benaderen, is het aan te raden jezelf in een bepaald onderwerp te specialiseren. Door over je niche te schrijven bouw je niet alleen expertise maar ook een naam op in het wereldje waarover de schrijft.
  

Wacht niet af

Er is nog nooit een opdrachtgever bij een freelancer aan de deur komen bellen met de vraag of degene alstublieft voor zijn organisatie aan de slag wil gaan. Wees actief, ga netwerken, reageer op berichten op social media en trek de stoute schoenen aan en stuur een open sollicitatie. Ik kan je verzekeren, het werkt. Een proactieve houding wordt door veel (potentiele) opdrachtgevers zeer gewaardeerd.
 

Hoe meer ideeën, hoe beter

Iedereen heeft wel een bepaald medium waarvoor hij/zij graag aan de slag gaat. Heb je de stoute schoenen aangetrokken en ben je in de spreekwoordelijke pen geklommen om een pitch te sturen? Top! Wees concreet in wat je denkt te kunnen betekenen. Wat voor type verhaal denk je dat aansluit bij de doelgroep. Stuur twee of drie (kort omschreven) ideeën, zo laat je zien dat je reeds over het verhaal, de doelgroep en de samenwerking nagedacht hebt.
 

Eén verhaal, één opdrachtgever

Het is zo verleidelijk, inzetten op meerdere partijen. Zeker wanneer je pas als freelancer aan de slag bent gegaan, snap ik dat je je kansen wilt spreiden. Mijn advies, doe het niet! Als je echt een goed idee hebt, dat je goed onderbouwt hebt, is de kans dat een opdrachtgever ja zegt groot. Je wilt toch zeker niet direct nee moeten verkopen, of erger nog het artikel twee keer publiceren met een boze opdrachtgevers als gevolg?

Door: Eva Hopstaken 

Eva is freelance reisredacteur, tekstschrijver en blogger. Met haar jarenlange achtergrond in de reisbranche weet ze precies waarnaar opdrachtgevers op zoek zijn. Een interview, een recensie of bestemmingsverhaal, een top 5, Eva regelt het voor je.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play