Terug

Zo zet je goede voornemens om in haalbare plannen

 

Heb je jouw goede voornemens van dit jaar waargemaakt?

Het einde van het jaar komt alweer in zicht – het moment om terug te kijken op het afgelopen jaar, en om goede voornemens te bedenken voor het komende jaar. Maar wat waren eigenlijk je goede voornemens voor dit jaar? En heb je die waargemaakt? Wilde je je winst laten stijgen, je kennis vergroten of kijken naar mogelijkheden om je bedrijf uit te breiden? Misschien weet je allang niet meer wat je je in januari had voorgenomen.

Aan het begin van een nieuw jaar zijn we meestal nog gemotiveerd om aan de slag te gaan met onze goede voornemens, maar al snel worden we afgeleid en doen er niets meer aan. Halverwege het jaar zijn we soms alweer vergeten dat wij ons iets hadden voorgenomen.

Zonder actieplan gaat het niet lukken

Hoe komt het nou dat het veel mensen niet lukt om hun goede voornemens ten uitvoer te brengen? Dat heeft ermee te maken dat wij een belangrijke stap over het hoofd zien. Als we eerlijk zijn, zijn goede voornemens namelijk vaak alleen maar leuke ideeën of wensen – en soms zelfs hele vage ideeën. Want wie wil er nou niet meer winst of uitbreiding van zijn bedrijf? De vraag, die je je moet stellen is: ‘Hoe ga ik dat aanpakken?’

Zonder een concreet actieplan, waarin je voor jezelf vastlegt wat je daadwerkelijk gaat doen en wanneer je dat gaat doen, is er weinig kans dat je jouw voornemens ook gaat uitvoeren. Reserveer dus aan het begin van het nieuwe jaar wat tijd – een paar uur, of zelfs een paar dagen – om haalbare plannen te maken; hoe specifieker, hoe beter.

Van brainstormen tot concrete doelen

Begin eerst met brainstormen over je ideeën en wensen. Wat lijkt je leuk? Wat zou je willen doen? En wat moet je hoognodig doen? Schrijf alles op, wat in je opkomt, totdat je niets meer kunt bedenken.

Ga dan kijken welke ideeën bij elkaar horen, wat voor later is en wat voor nu, en filter er een paar concrete punten uit. Formuleer die tot realistische en haalbare doelen. ‘Ik ga mijn verhaal verkopen en miljonair worden’ is niet concreet en voor velen ook niet realistisch. ‘Ik ga een e-book schrijven over wat ik heb geleerd, en het op Amazon aanbieden’ is wel een concreet doel. 

Maak een gedetailleerd stappenplan

Heb je een paar duidelijke doelen geformuleerd, dan ga je voor elk doel alle stappen opschrijven die je moet doen, om dit tot uitvoer te brengen. Doe dit zo gedetailleerd mogelijk en zet er ook bij hoeveel tijd (en evt. geld) elke stap gaat kosten. 

Als je nog nooit eerder een e-boek hebt geschreven, moet je misschien beginnen met een training over hoe je dat aanpakt. Je moet je onderwerpen verwerken tot een outline met hoofdstukken, de tekst van het boek schrijven, het laten editen, een kaft laten maken en het uiteindelijk publiceren. 

Maak voor iedere van deze grote stappen ook nog een uitgebreide lijst met alle kleine stapjes die hierbij horen. Voor het laten editen van een boek moet je eerst een aantal editors benaderen en om een offerte vragen… – je begrijpt me wel. 

Maak een duidelijke tijdsplanning

Vervolgens verwerk je al deze stappen tot een tijdsplanning. Ook die moet realistisch en haalbaar zijn. Als je nog nooit eerder een e-book hebt geschreven, dan zul je het niet binnen één maand af hebben, waarschijnlijk niet eens binnen een half jaar.  

Maak eerst een groot algemeen overzicht met de stappen die je per kwartaal gedaan wilt hebben, en daarna een gedetailleerd maandelijks overzicht waarin je alle kleine stappen, die je eerder had opgeschreven, opneemt.

Evalueer regelmatig

Gefeliciteerd! Je hebt nu jouw goede voornemen omgezet in een concreet actieplan. Om te zorgen dat je dit plan ook daadwerkelijk gaat uitvoeren, moet je regelmatig evalueren. Kijk aan het einde van elke maand of je de actiepunten, die je had opgeschreven, ook hebt gedaan. Zo niet, ga dat zo snel mogelijk alsnog doen, en pas je planning zodanig aan dat je je kwartaal-doel alsnog gaat halen.

Als je de gewoonte ontwikkelt om continu je planning in de gaten te houden, ga je nooit meer vergeten wat je goede voornemens ook alweer waren.


-----------------------------------------

 

Ute de Vries

Freelance vertaler Engels-Duits-Nederlands

Schrijver

Taalcoach

www.fromwordtowordtranslations.com

 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten