Terug

Zwanger en productief: Hoe je je freelance bedrijf kunt laten groeien tijdens je zwangerschap

Misschien denk je erover om een gezin te stichten, of misschien ben je al zwanger. Hoe dan ook, het is een spannende tijd! Maak je geen zorgen, je kunt je freelance-bedrijf blijven uitbouwen tijdens deze levensveranderende momenten. Maar misschien maak je je zorgen over de zwangerschap en de eerste levensfasen van je kind terwijl je een klein bedrijf runt. Dat zijn terechte zorgen, dus we praten over hoe je die doelen kunt bereiken. 

Communiceren over je zwangerschap is jouw keuze

Ook al heb je een klein bedrijf, communicatie is van cruciaal belang met elke klant. Dat geldt ook voor het communiceren als je je symptomen ervaart die je schrijfschema in de weg kunnen staan. Ja, het is jouw keuze om over je zwangerschap te praten, maar je klanten moeten weten of je moeite hebt om je huidige werklast bij te houden. Ze zullen het op prijs stellen als ze weten wat er aan de hand is en in veel gevallen zullen ze de verwachtingen misschien wat temperen totdat de symptomen minder worden. 

Oefen zelfzorg

Laten we eerlijk zijn – we houden van freelancen en we willen elke stap nemen die mogelijk is om ons bedrijf te laten groeien. Freelancers zijn berucht om te werken op aparte tijden, het steken van extra tijd in hun bedrijf, en het branden van de kaars aan beide uiteinden. Maar als je zwanger bent, moet je gezondheid voor alles op de eerste plaats komen.

Dat betekent overigens niet dat het goed is om deadlines te missen of niet op zoek te gaan naar nieuwe klanten. Zelfzorg betekent in deze situatie:

 • Rusten wanneer je lichaam dat aangeeft en als dat betekent dat je een telefoon- of videovergadering moet verzetten, is dat oké. 
 • Doktersafspraken doorgeven die samenvallen met vergaderingen of andere data op de kalender – je klanten ruim van tevoren inlichten, zodat ze de sessie kunnen verzetten of voor je opnemen. 
 • Vooruit werken wanneer je je goed voelt om je voor te bereiden op de dagen waarop je je misschien niet goed voelt. 

Bereid je voor op uitdagingen

Neem een freelance-schrijfbedrijf. Net zoals twee daarvan niet hetzelfde zijn, geldt dat ook voor zwangerschappen. Dat betekent dat we niet kunnen voorspellen wat er op een dag zou kunnen veranderen. Voor of tijdens de eerste fasen van de zwangerschap denk je misschien dat je niets hoeft te veranderen. Overweeg hoe vermoeiend het kan zijn om een zwangerschap te doorlopen en daarna een kind op te voeden.

Laat dat vooral je zelfvertrouwen niet aantasten! Je kunt dit doen, maar het zal wat aanpassingen vergen. Behoud je zelfvertrouwen door:

 • Eerlijk te zijn over je capaciteit en, als het te veel is, opdrachten door te schuiven of uit te besteden aan andere freelancers
 • Je erop voorbereiden dat je prioriteiten tijdens elk trimester verschuiven, van symptoombestrijding in het begin tot nestelen tijdens je derde trimester.
 • Proberen om je werklast te verminderen, zodat je nog steeds werk van de hoogste kwaliteit aflevert

Productief blijven tijdens de zwangerschap

Naast de communicatie met cliënten en het omgaan met symptomen, kun je ook productief blijven tijdens je zwangerschap. Hier zijn een paar tips om dat te doen terwijl je met de symptomen omgaat:

 • Maak zorgvuldig tijd vrij. Maak tijd vrij voor lezen en onderzoek over zwangerschap, werken en zelfzorg om te voorkomen dat je jezelf overweldigt.
 • Creëer een ergonomische werkplek. Koop een ergonomisch toetsenbord en ergonomische muis om je werk comfortabeler te maken. Zorg voor een ergonomische stoel, een bureau op de juiste hoogte en de juiste positie van je beeldscherm.
 • Omarm automatisering. Er zijn veel producten beschikbaar om freelancers te helpen hun bedrijf te automatiseren en meer tijd vrij te maken. Of het nu gaat om het posten op je sociale media bedrijfspagina’s of het beantwoorden van vragen van klanten, er zijn veel tools beschikbaar.
 • Verander je dagelijkse schema’s. Als ochtenden een uitdaging vormen, overweeg dan om je werkschema te veranderen naar de late namiddag of avond, wanneer je je beter en energieker voelt.
 • Plan pauzes in. Je kunt rugpijn en vermoeidheid voorkomen door regelmatig pauzes in te plannen. Door pauzes in te plannen kun je rondlopen, rekken en strekken en bijkomen van lange uren achter je bureau.

De kern van de zaak

Het is oké om hulp te zoeken als je productief probeert te blijven tijdens je zwangerschap. Praat met je vrienden en familie over moeilijkheden of leun op andere freelancers in je netwerk voor steun. Het is mogelijk om productief te blijven en je freelance bedrijf te laten groeien terwijl je zwanger bent. Als je prioriteit geeft aan je gezondheid, je schema herziet en je voorbereidt op uitdagingen, kun je de zwangerschap zonder problemen doorkomen!

-------------------------------------

Source: Fiverr 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten