50%

BLACK FRIDAY ACTIE

Korting op een premium jaarabonnement

{{ days }} Dagen
{{ hours }} Uur
:
{{ minutes }} Min
:
{{ seconds }} Sec
resterend tot de actie afloopt
JA, IK WIL DEZE EENMALIGE KORTING

Onze Black Friday promotie loopt van 21 Nov tot 5 Dec 2022.

Bekijk hier onze actievoorwaarden.
Terug

ZZP'er en aansprakelijkheid: dit is er wettelijk geregeld

Een freelancer is aan het werk voor een opdrachtgever en maakt een beroepsfout. Daardoor ontstaat een grote schadepost. De opdrachtgever wordt aansprakelijk gesteld voor de schade. De opdrachtgever vindt dat de zzp’er de schade moet vergoeden, omdat deze de schade heeft veroorzaakt. Bij een vast dienstverband zou de afwikkeling hiervan niet ingewikkeld zijn: een medewerker die een fout heeft gemaakt kan gewoon bij de aansprakelijkheidsverzekering worden geclaimd. Maar hoe zit dit nu met zzp’ers? Ronald de Waard van WA.nl geeft uitleg.

Is er een standaard regeling voor zzp’ers?

“Medewerkers met een vast contract hebben een standaard beding dat zij onder de aansprakelijkheidsverzekering van het bedrijf zelf vallen. Schade die door hen wordt veroorzaakt wordt dan ook geclaimd via de werkgever. Bij zzp’ers is dit niet het geval. Zzp’ers en freelancers zijn zelf aansprakelijk voor de door hen veroorzaakte schade”, zegt Ronald de Waard.

Wettelijk gezien is er niet zoiets als een standaarddekking tegen de schade die zzp’ers veroorzaken, stelt Ronald de Waard: “Er is geen sociale verzekering of iets dergelijks voor. Freelancers zorgen ervoor dat zij zelf een passende verzekering hebben. Voor sommige beroepen is het afsluiten van een passende verzekering verplicht, in anderen niet.”

Moeten zzp’ers verplicht een verzekering afsluiten?

In het algemeen zijn zzp’ers wettelijk niet verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Er zijn wel een paar uitzonderingen: financiële beroepen als notarissen en adviseurs moeten verplicht een verzekering afsluiten. Ook als ze freelancer zijn. Dat staat in de wet. Een freelancer kan namelijk aansprakelijk zijn als deze een beroepsfout maakt.

Een klein foutje kan al desastreuze gevolgen hebben, weet Ronald de Waard: ”Fouten die tot rechtszaken leiden kunnen al snel in de papieren lopen en de schadeclaim kan hoog zijn. De verplichting tot verzekeren verschilt per kennisgebied. Voor bijvoorbeeld freelancers die werkzaam zijn in de marketing geldt dat zij geen verzekering nodig hebben, terwijl andere beroepsgroepen zich wel moeten verzekeren.”

Ook al is het wettelijk niet verplicht om een verzekering af te sluiten voor sommige groepen; dit is toch vaak wel aan te bevelen, zegt Ronald de Waard: ”Sommige opdrachtgevers willen niet eens zakendoen met freelancers zonder verzekering. Zij willen een volledige zekerheid. Anders zou de opdrachtgever in theorie moeten opdraaien voor schade die door een freelancer is veroorzaakt.”

Wie als zzp’er een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, kan deze vaak fiscaal aftrekken: “Daardoor wordt het afsluiten van een verzekering aantrekkelijker. Zo ontstaat er een voordeel op zzp’ers die geen verzekering afsluiten”, zegt Ronald de Waard.

Aansprakelijkheid als zzp’er

Voor bepaalde groepen geldt dat een aansprakelijkheidsverzekering absoluut noodzakelijk is, stelt Ronald de Waard: “Bij sommige beroepsgroepen lijkt dat niet vanzelfsprekend, maar is het toch verstandig een verzekering af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een freelance developer in de ICT. Een fout in zijn programmeerwerk kan leiden tot een grote systeemcrash. En daar is de freelancer wettelijk aansprakelijk voor.”

“Zzp’ers kunnen aansprakelijk worden gesteld voor schade die door hun opdrachtgevers geleden wordt. Vaak wordt gedacht dat de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) die particulieren afsluiten voldoende dekking zal bieden, maar niets is minder waar. De WA-verzekering dekt namelijk helemaal niets in deze gevallen. In het geval van beroepsfouten geldt dat de Beroepsaansprakelijkheidsverzekering de schade kan dekken. Dan moet deze natuurlijk wel afgesloten zijn”, zegt Ronald de Waard.

Freelancers veroorzaken ook wel eens schade aan zaken van hun opdrachtgevers, weet Ronald de Waard: “Een goed voorbeeld: een zzp’er is ingehuurd om een tijdje op kantoor te werken bij een grote opdrachtgever. De freelancer zet in een vlaag van verstandsverbijstering een kop koffie op het kopieerautomaat. De koffie valt om en loopt het automaat in. Gevolg: het kopieerautomaat is onherstelbaar beschadigd. In zo’n geval kan de opdrachtgever de zzp’er wettelijk aansprakelijk stellen voor de schade aan zijn zaken. Een zzp’er met een Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) is hiervoor verzekerd en kan de schade bij de verzekeraar claimen”, legt Ronald de Waard uit.

Kiezen voor een BAV-polis of een AVB-polis?

Welke verzekering noodzakelijk is, hangt af van het soort werk dat de freelancer verricht, legt (Ronald de Waard uit): “Adviesberoepen als juristen, boekhouders en artsen werken nauwelijks buiten de deur, waardoor een AVB misschien overbodig is. Daarentegen moeten zij zich wel verzekeren voor de BAV: de beroepsaansprakelijkheid. Zelfs als het niet verplicht is om zich te verzekeren, kan het een wijs besluit zijn dit wel te doen.”

“Bij een uitvoerend beroep is de kans op een beroepsfout kleiner”, vervolgt Ronald de Waard. “De taak is helder omschreven en als dit niet het geval is, is dit vaak de schuld van de opdrachtgever zelf. In uitvoerende beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering minder noodzakelijk, maar is een AVB juist handig om te hebben.”


Ronald de Waard wijst erop dat dat het toch handig is om beide verzekeringen te hebben: “Schadeclaims kunnen snel oplopen, zeker als het tot rechtszaken komt. Dan blijkt het investeren in dergelijke verzekeringen toch de moeite waard geweest.”Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten