Administratie, uitbesteden of zelf doen?

Gepubliceerd op 25 Juli 2017

Administratie. Een woord dat bij vele ZZP’ers en eigenaren van eenmanszaken en kleine ondernemingen koude rillingen veroorzaakt. Maar een overzichtelijke administratie is onmisbaar voor het opbouwen van een financieel gezond bedrijf. De vraag die daarbij opduikt is of je iemand inhuurt of het zelf verzorgt. Beide keuzes hebben voor- en nadelen, die we in dit artikel voor je hebben verzameld.

Het begin van een administratie

Je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, je hebt een BTW-nummer en een zakelijke bankrekening. Dat zijn alle ingrediënten die je nodig hebt om te starten met de opzet van een zakelijke administratie.
 
Je moet hierbij wel rekening houden met de eisen van de Belastingdienst, zoals de bewaarplicht van bankafschriften en bonnen en een geordende debiteuren- en crediteurenadministratie (zeven jaar bewaarplicht). Daarnaast dien je tijdig btw- en belastingaangifte te doen, anders kun je een fikse boete ontvangen.
 
Maar ga je dit allemaal zelf verzorgen of huur je een expert in? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Complete uitbesteding van de administratie

Dit wordt ook wel het ‘schoenendoosprincipe’ genoemd. Eens per maand of per kwartaal verzamel je alle bonnetjes, facturen en afschriften in een ‘doos’ en stuur je dat op naar je boekhouder, die vervolgens de complete administratie voor je verzorgd.

Voordelen:

-       Het scheelt veelt tijd en die tijd kun je dus besteden aan je bedrijf.
-       Je hoeft geen verstand te hebben van fiscale zaken, zoals afschrijving, btw-aangifte en aftrekposten.
-       Je profiteert maximaal van de belastingvoordelen.
-       Je hebt minder kans op naheffingen of boetes van de fiscus.
-       Een accountant is een zakelijke kostenpost en dus aftrekbaar.

Nadelen:

-       Het kost geld (gemiddeld uurtarief van ongeveer 70 euro).
-       Als je zelf niet alles netjes bijhoudt, zoals bonnen en facturen, zal de kostenpost hoger zijn.
-       Je hebt geen inzicht in het hart van je bedrijf.

Administratie in eigen handen

Afgezien of je de administratie leuk vindt, is het niet zo ingewikkeld als wordt gedacht. Vooral voor een ZZP’er, eenmanszaak of kleine onderneming is de administratie best in eigen beheer te doen. Daarvoor heb je wel discipline en basiskennis van de administratie nodig.
 
Wanneer je ervoor kiest om de administratie zelf te gaan doen, investeer dan in een goed en uitgebreid administratiepakket. Deze kan je helpen bij het maken van facturen, het bijhouden van de inkoop en onkosten en het splitsen van de btw. Bovendien vergemakkelijkt het de jaaraangifte.

Voordelen:

-       Je hebt inzicht in je boekhouding.
-       Je bespaart kosten.

Nadelen:

-       Het is tijdrovend.
-       Kans dat je niet het onderste uit de kan haalt met betrekking tot belastingvoordelen.

Deels in eigen handen

Je kunt de administratie ook deels uitbesteden. Verzorg bijvoorbeeld zelf de btw-aangifte, maar laat je boekhouder de belastingaangifte doen. Daarnaast geldt: ‘Hoe meer je zelf vooraf doet, hoe minder de boekhouder moet doen en hoe meer kosten je kunt besparen’.

Voordelen:

-       Je hebt inzicht in je boekhouding.
-       Je bespaart kosten.
-       Je hebt deskundig fiscaal advies binnen handbereik.

Nadelen:

-       Het is tijdrovend.
-       Extra kosten voor een boekhoudprogramma.

Administratiestress

Of je nu ZZP’er bent of de eigenaar van een groot bedrijf met 100 man personeel, administratiestress is altijd aanwezig. Zorg dat je administratie altijd op orde is en dat je regelmatig even kijkt in het hart van je bedrijf, zodat je kunt ingrijpen indien nodig. Twijfel je na het lezen van dit artikel nog steeds tussen uitbesteden of zelf doen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan bij Sloterplas Management, we helpen je graag naar de juiste keuze.
 
Door: Jessica Henneman

Sloterplas Management B.V.
Jessica is een enthousiaste, energieke Product Owner en internationaal gekwalificeerde Marketing en Communicatie Professional. Met het bedrijf Sloterplas Management staat zij het bedrijfsleven bij op zowel strategisch- als commercieel gebied bij met strategie, advies en uitvoering. Verder is zij betrokken bij vele initiatieven van ondernemers in Nederland.


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play