Terug

De 5 grootste blunders met Algemene Voorwaarden

De 5 grootste blunders met algemene voorwaarden

Je kent het wel. Een steeds terugkerende vraag. Heb ik algemene voorwaarden nodig? In de e-mailhandtekening van andere freelancers wordt er ineens verwezen naar hun algemene voorwaarden, maar jij hebt het gevoel die niet nodig te hebben. Wat moet je doen? Dit zijn de 5 dingen die je in ieder geval niet moet doen.

1. Een modelletje van internet halen

Veel ondernemers zoeken een voorbeeld of model algemene voorwaarden op internet. ‘Lekker makkelijk, dan hoef ik alleen mijn gegevens even in te vullen’, denken veel mensen. Dit is niet handig. Meestal weet je niet wat er in staat en of wel klopt of aansluit bij jouw onderneming en wensen. Deze modellen zijn ook heel bekend in jouw branche. Op het moment dat een (potentiele) opdrachtgever deze algemene voorwaarden ziet, dan geeft dat een slechte indruk. Of misschien kent je opdrachtgever wel alle mazen? De modellen van internet zijn vaak gedateerd en niet meer bijgewerkt aan de hand van de huidige regelgeving, waardoor je er ook niet zoveel meer aan hebt. Doe het dus niet of laat ze in ieder geval even controleren op juistheid en volledigheid.

2. CTRL+C en CTRL+V

Kopieer ze niet van een ander! Ik heb vaak gezien dat een ondernemer algemene voorwaarden heeft dat een plakboek is van allemaal verschillende documenten. Doe ook dit niet! Vaak laat je allemaal schrijf-, spel- en lay-outfouten achter. Ook zorgt een wirwar van verschillende algemene voorwaarden ervoor dat bepaalde clausules er dubbel in staan of dat er clausules in staan die nergens op slaan. Ook hier heb je algemene voorwaarden die allemaal openingen voor misbruik openlaten en niet op één lijn staan met geldende wetgeving. Maar het belangrijkste van allemaal: je pleegt een auteursrechtinbreuk op de persoon die de algemene voorwaarden heeft geschreven.

3. Niet meesturen

Dit is misschien wel de meest gemaakte fout. De e-mailhandtekening en het factuur verwijzen naar algemene voorwaarden die op de website staan, maar deze worden bij het tekenen van de overeenkomst of de opdrachtbevestiging nooit meegestuurd. Dat werkt niet! Volgens de Nederlandse rechtsspraak is enkel een verwijzing niet genoeg. Het is het beste om ze gewoon mee te sturen. Dit kan ook prima digitaal. Laat in de overeenkomst de partijen ook afspreken dat zij de algemene voorwaarden hebben gekregen of gezien.

4. Onredelijke clausules

Zet geen onredelijk clausules in je algemene voorwaarden. Volledige uitsluiting van aansprakelijkheid, een hele hoge boeterente en een verschil van termijnen voor beide partijen. Het is niet zo dat alles zo maar afgesproken mag worden, ook niet bij ondernemers. Bedingen kunnen onredelijk zijn. Bij de rechtbank houden deze bedingen geen stand. Ze kunnen te allen tijden worden aangevuld of beperkt door de rechter. Houd er daarom rekening mee dat je algemene voorwaarden redelijk zijn, zodat ze standhouden bij de rechter. Dat geldt al helemaal tegenover consumenten, waar dwingendrechtelijke regels voor zijn vastgelegd.

5. Lange, saaie teksten en veel te kleine letters

Algemene voorwaarden hoeven niet lang te zijn met allemaal moeilijke woorden. Houd ze kort en duidelijk. Gebruik normaal taalgebruik. En houd de lay-out makkelijk leesbaar, zoals genoeg paragrafen en een goed lettertype. Lange, onduidelijk teksten schrikken je klanten af. Korte duidelijke teksten zorgen ervoor dat je opdrachtgever ze kan begrijpen en dit draagt ook bij aan een gevoel van vertrouwen.

Heb ik ze wel nodig?

Dit is een vraag die vaak wordt gesteld. Ze zijn niet nodig, maar misschien wel handig. Worden je contracten erg lang, met allemaal aanvullende afspraken die bij elke opdracht hetzelfde zijn? Dan kan het handig zijn om deze eenmalig vast te leggen in algemene voorwaarden. Misschien heeft jouw branchevereniging ook een model. Deze zijn vaak opgesteld met de benodigde juridische kennis en kennis over jouw branche. Voor een mooie prijs zijn deze te kopen.

Maar het beste is om ze te laten opstellen of controleren door een jurist. Hij kan voor jou algemene voorwaarden opstellen die aansluiten bij jouw onderneming en conform regelgeving zijn. Als je nog twijfelt over je algemene voorwaarden, weet in ieder geval dat je deze fouten niet moet maken.

Adil Tariki is naast student ook freelance jurist. Hij staat vooral mkb’ers bij om ondernemingen op te zetten, Algemene Voorwaarden en contracten te schrijven, arbeidsrechtelijke cases op te lossen. Natuurlijk procedeert hij ook. Maar hij voorkomt liever problemen dan dat hij ze voor je geneest.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten