Kies de rechtsvorm die bij je past | Freelancer.nl

Kies de rechtsvorm die bij je past

Gepubliceerd op 3 Oktober 2017

Ben je van plan voor jezelf te beginnen? Spannend! Er komt dan veel op je af en je moet heel veel beslissingen nemen. Dat begint al bij de aanvraag bij de KvK, want dan moet je een rechtsvorm kiezen. Om je hierbij te helpen, hebben we de voor- en nadelen van de diverse rechtsvormen op een rijtje gezet, zodat je de juiste keuze kunt maken.


Rechtsvorm eenmanszaak

Dit is de meest voorkomende vorm voor zpp’ers en je bent hierbij volledig aansprakelijk met je privévermogen. Voordeel is dat er weinig kosten aan zijn verbonden, omdat je veel zaken niet hoeft te regelen die bij andere rechtsvormen juist een eis zijn.


Vennootschap onder firma (V.O.F.)

Dit is in principe een eenmanszaak met meerdere eigenaren. Het is hierbij handig om een oprichtingsakte bij de notaris op te stellen. Zaken als eigen inbreng en afspraken worden hierin vastgelegd, zodat je eventuele problemen in de toekomst kunt voorkomen. Privéschuldeisers van de firmanten kunnen geen beroep doen op het vennootschapsvermogen, alleen zakelijke schuldeisers hebben daar toegang toe. Je bent in een V.O.F. persoonlijk (en dus ook je vrouw of man) aansprakelijk voor schulden, ook als die door een partner zijn veroorzaakt.


Besloten vennootschap (BV)

Een BV is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat je in principe niet meer geld kunt verliezen dan in de BV zit. Een BV moet een notariële akte hebben waarin de statuten staan. Ook moet je minstens 1 eurocent in de vennootschap storten en moet de BV in het Handelsregister staan. Als dat nog niet is gedaan ben je ook persoonlijk aansprakelijk! Aan een BV zitten een groot aantal fiscale aspecten, waardoor het verstandig is een accountant te raadplegen voordat je een BV start.


Flex BV

Sinds eind 2012 kun je een BV met beperkte aansprakelijkheid oprichten. Wellicht is een BV of een Flex BV niet de meest geschikte rechtsvorm voor je. Vaak wordt dit pas interessant als je over winstbedragen vanaf 150.000 euro spreekt.


Commanditaire Vennootschap (C.V.)

Dit is een bijzondere vorm van de V.O.F, want er worden twee vennoten onderscheiden: de stille (commanditaire) en de beherende vennoot. De stille vennoot brengt kapitaal in en is privé niet aansprakelijk, de beherende vennoot werkt in de onderneming en is aansprakelijk voor vennootschapsschulden. Zorg dat je alle afspraken en gelden netjes bij de notaris vastlegt, zodat je in de toekomst samen geen problemen kunt krijgen.


Maatschap

Tot slot is er de maatschap. Dit is een samenwerkingsverband tussen twee of meerdere personen (maten), die arbeid, geld en/of goederen in de onderneming brengen. In een maatschapsovereenkomst worden alle verplichtingen bepaald, maar zorg ook hier dat je er een accountant bij betrekt, zodat alles volgens de regels gaat en niemand in het nadeel wordt gebracht. Alle maten zijn voor gelijke delen aansprakelijk, terwijl de inbreng niet gelijk hoeft te zijn. De winsten en verliezen worden wel verdeeld in verhouding tot ieders inbreng.


Keuzestress

Elke rechtsvorm heeft voor- en nadelen. Elke zzp’er is anders en elk bedrijf is anders. Daarom is het verstandig om altijd een expert op dit gebied bij je keuze te betrekken. Hierdoor loop je eventuele voordelen niet mis en weet je precies wat de rechten en plichten zijn bij de rechtsvorm die je kiest. Succes met het opstarten van je bedrijf!

Door: Jessica Henneman
Sloterplas Management 

Jessica is een enthousiaste, energieke Product Owner en internationaal gekwalificeerde Marketing en Communicatie Professional. Met het bedrijf Sloterplas Management staat zij het bedrijfsleven bij op zowel strategisch- als commercieel gebied bij met strategie, advies en uitvoering. Verder is zij betrokken bij vele initiatieven van ondernemers in Nederland. Sloterplas Management helpt je graag de keuzestress weg te nemen! Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoonnummer +31 (0)20 261 54 74 of stuur een e-mail naar info@sloterplas-management.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Robin Peek

Robin Peek is dagelijks bezig met het vergaren van kennis met betrekking tot zoekmachine optimalisatie en contentmarketing. 

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play