Terug

Resultaten Corona onderzoek

Freelancers vangen harde klappen. Freelancer.nl vroeg 40.000 freelancers hoe zij de corona-situatie ervaren. Hier kwamen honderden reacties uit. Er heerste verbroedering en optimisme. Steun vanuit de overheid lijkt paniek te hebben gematigd. Toch is er behoefte aan een serieuzere aanpak.

Bijna 80% van de freelancers heeft te maken met gecancelde opdrachten. Meer dan de helft van de freelancers verwacht 50 tot 100 procent omzetverlies te lijden, wanneer de intelligente lockdown verlengd wordt. Aan de andere kant van de medaille is er ruimte ontstaan voor bezinning. 55% van de respondenten richt zich in deze periode op zelfontwikkeling. Wat is nou echt belangrijk en wat is niet meer dienstbaar? “Focus je op dingen waar je wel invloed op hebt”, klinkt het. 

Toch kunnen de meeste freelancers (70%) business online opvangen. Men zoekt elkaar digitaal op. ‘We kunnen niet bij elkaar zijn, maar wel samen.’ Er wordt veel advies uitgewisseld en creatiever omgegaan met tijd. De helft van de freelancers heeft moeite met het zoeken van geschikte opdrachten. Er heerst veel onzekerheid. “Een echte ondernemer gaat door waar anderen stoppen. Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal!”, bemoedigt een respondent.

Bij vragen over de rol van de overheid wordt het instellen van een tijdelijk basisinkomen veel genoemd. De druk moet van de ketel. De huidige aanpak bevat te weinig eenduidige communicatie en ambtenaren worden overvraagd. De overheid zou ook meer freelance opdrachten open moeten zetten voor freelancers in nood. De vacature-eisen zijn nu erg streng. Er wordt gepleit voor uitstel van verplichte verzekeringen, versoepeling van regelingen en belastingen in 2020, en verhoging van de Tozo-vergoeding.

Dit onderzoek werd gehouden onder freelancers in de zakelijke dienstverlening. De meeste respondenten zijn werkzaam in Software en Systemen, Grafisch en Design, Marketing en Communicatie en Management en Advies. De grootste groep is tussen de 45 en 54 jaar en werkt fulltime als freelancer. Freelance inkomsten zijn voor 75% van de respondenten de enige inkomsten. 

De resultaten van het gehele onderzoek zijn lezen via deze link.

Door: Dionne Hallegraeff  Dionne is een Copywriter, Schrijver en Content Creator wie van verhalen vertellen haar werk heeft gemaakt onder de naam Make it a story.  

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten