6 fabels over freelancen

Gepubliceerd op 2 Augustus 2018

Welkom in de wereld van de freelancer. Een ongrijpbare wereld die ik pas écht begreep toen ik zelf freelancer werd. Aan de ene kant werd ik wat illusies rijker, aan de andere kant zag ik ook prachtige, onverwachte aspecten van het ondernemen. In deze blog geef ik je aan de hand van mijn ervaringen een kijkje in de freelance keuken!
 

Fabel 1 – Je bent eigen baas

Veel freelancers vinden het heerlijk dat ze eigen baas zijn. Dat is ook fijn. Geen zeurende manager of klagende leidinggevende. Voldoende ruimte voor jouw eigen visie, strategie en planning. Maar dat betekent niet dat de hiërarchie volledig uit jouw werk verdwijnt. Want uiteindelijk moet je altijd rekening houden met de wensen van een opdrachtgever. Soms moet je alsnog vechten voor een deadline. Gelukkig gaat dat bij mij meestal in goed overleg.
 

Fabel 2 – Je bent veel vrij

Voordat ik ging freelancen dacht ik: “Heerlijk, nu kan ik vaker een terrasje pakken.” Of: “Oh, eindelijk wat vaker sporten.” Op zich geen gekke gedachte, want ik zou 25 uur voor opdrachtgevers werken. Een stuk minder dan de gevreesde 40 uur. Ware het niet dat er allemaal extra dingen bij komen kijken, zoals administratie en acquisitie. Dus uiteindelijk ben ik niet méér vrij dan eerst. Maar ik ben wel vrij op de momenten dat het mij goed uitkomt!
 

Fabel 3 – Je verdient meer

Mijn ogen vielen bijna uit m’n kas toen ik zag wat sommige freelancers per uur vragen. Ka-ching! Tot ik me realiseerde dat hier wel héél veel van moet worden betaald. Niet alleen de vaste lasten, maar ook pensioenkosten, ondernemersverzekeringen, btw en ga zo maar door. Ook moet je als freelancer veel sparen. Want als je een weekje ziek bent, moet je op de financiële blaren zitten. Datzelfde geldt voor rustige maanden met weinig opdrachten.
 

Fabel 4 – Je moet heel goed zijn in je vak

Natuurlijk moet je goed zijn in je vak, anders kun je die eerste klanten wel vergeten. Maar onthoud: iedereen is ooit begonnen. Als startende freelancer moet je niet te streng zijn voor jezelf. Begin met wat kleine opdrachten en wees niet bang om feedback te vragen. In de loop van de jaren (of maanden!) zal je merken dat je steeds meer leert over je vak, maar ook over het ondernemerschap. Dat vertaalt zich uiteindelijk naar grotere en betere klanten!
 

Fabel 5 – Je bent alleen maar bezig met dingen die je leuk vindt

Veel mensen worden freelancer omdat ze zich dan volledig kunnen focussen op dat wat ze écht leuk vinden. In mijn geval was dat schrijven. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik kan leven als freelance tekstschrijver, maar er komt veel meer bij kijken. Dat hoeft overigens niet negatief te zijn. Stiekem vind ik het wel fijn dat ik mijn creatieve werkzaamheden af kan wisselen met iets concreets zoals de boekhouding. Ook vind ik het heel leuk om mijn eigen website te maken en bij te houden. Dat had ik van tevoren nooit gedacht!


Fabel 6 – Je moet alles alleen doen

Toen ik mijn eenmanszaak inschreef bij de KvK vond ik het heel spannend. Voortaan moest ik alles alleen gaan doen, terwijl er zoveel aspecten waren waar ik nog geen kaas van had gegeten. Gelukkig kwam ik er al heel snel achter dat het in de praktijk reuze meevalt. Google, vrienden, kantoorgenoten: overal haalde ik m’n informatie vandaan. Ik merkte dat je door het stellen van de juiste vragen heel snel en heel veel kunt leren over freelancen. Tot slot: onthoud dat freelancers óók kunnen samenwerken en dingen kunnen uitbesteden.
 
Door: Anne von Gleich
www.sansplus.nl
 
Anne is freelance tekstschrijver en online marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep spreekt ieder verhaal tot de verbeelding. 

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play