Freelancen als student, is het mogelijk?

Gepubliceerd op 28 Februari 2017

Het internet speelt een steeds grotere en belangrijkere rol in onze levens, zowel privé als zakelijk. Heel veel bedrijven besteden werkzaamheden uit aan freelancers. Zij kunnen het werk verrichten via het internet vanuit huis en daar hun geld mee verdienen. Klinkt ideaal toch? En dat is het ook.
 
Er zijn echter studenten die denken dat je moet zijn afgestudeerd of mee hebben gedraaid in een bedrijf  om freelancer te worden. Dit is echter niet waar, zolang jij een skill of talent hebt waar een bedrijf baat bij heeft, dan kan jij freelancer zijn. Wil je daarnaast geen standaard bijbaan en er zo voor zorgen dat jouw cv er straks uit springt, dan is freelance werken echt iets voor jou!
 

Wat zijn de voordelen van freelancen als student

Er zitten veel voordelen aan freelancen. De belangrijkste voor een student zijn wellicht dat je er een zakcentje mee kunt verdienen met iets waar je van houdt. Als student heb je meestal nog niet veel financiële verplichtingen en daardoor kan je zonder stress genieten van alle voordelen. Verder bepaal je zelf wanneer je werkt en hierdoor is het prima te combineren met andere verplichtingen zoals studie en je sociale leven.
 
Een voorbeeld van een freelance job is wanneer je als grafisch tekenaar de opdracht krijgt om een logo voor een bedrijf te ontwerpen. Dit is natuurlijk een van de talloze dingen die je als freelancer kan doen, iedereen zoekt iets waar hij/zij een passie of talent voor heeft. De opdrachten die je gaat uitvoeren kan je zelf kiezen, en daardoor blijft het interessant en verfrissend. Behalve de net genoemde voordelen staat het enorm goed op je CV en laat het zien dat je een ondernemer bent die niet bang is om initiatief te tonen.  
 

Werken aan je toekomst: deze skills doe je op als freelancer

Als student ben je sowieso al bezig met je toekomst, hier kan freelancen echter heel veel aan toevoegen.
 
Alle skills op een rijtje:
 
1.     Professionele omgeving
Als student heb je het vaak druk met je studie, sociale leven en allerlei andere dingen. Het kan zomaar voorkomen dat je een bijbaan hebt die je niet uitdaagt. Het werken voor een bedrijf is nog niet eerder in je opgekomen maar lijkt je toch wel interessant. Freelancers hebben direct contact met hun opdrachtgevers, en jij dus ook. Je gaat in een professionele omgeving aan de slag en je leert er qua vakkennis alvast meer dan in een bijbaan in de horeca of schoonmaak.
 
2.     Werken wanneer jou dat uitkomt
Het feit dat je als freelancer zelf kiest wanneer je werkt geeft je veel vrijheid. Je leert hierdoor snel hoe belangrijk je tijd is en hoe je het effectief kunt gebruiken en indelen. Time management vaardigheden verleer je nooit meer en je hebt er je hele leven profijt van.
 
3.     Omgaan met anderen
Je weet vast wel hoe je om moet gaan met andere mensen. Freelancen geeft je de mogelijkheid om dit verder te ontwikkelen in een professionele omgeving en in contact te komen met verschillende mensen en bedrijven. Dit zal ook in de toekomst belangrijk blijven. 
 
4.     Onderhandelen
Voordat je begint aan een opdracht komen onderwerpen als prijs en deadlines al snel naar voren.  Hierin wordt altijd onderhandeld totdat beide partijen tevreden zijn. Wees dus ook niet bang om te zeggen dat je meer geld wilt voor de diensten die je verricht. Het is niet zoals een bijbaan waarbij je een vast uurloon krijgt, hier moet je knokken om te laten zien wat je waard bent. Ook dit is een vaardigheid die je de rest van je leven kan gebruiken. 
 
5.     Zelfstandigheid
Zelfstandig werken is vanzelfsprekend, het is namelijk waar je momenteel als student constant mee bezig bent. Misschien zoek je meer zelfstandigheid, dan is freelancen zeker wel voor jou weggelegd. Uiteindelijk zit de wereld zo in elkaar dat je het zelf moet doen en daarbij is elke ervaring meegenomen.
 
Veel voordelen en skills dus, maar het belangrijkste is dat als freelancen je leuk lijkt je het altijd kan proberen. Niet geschoten is altijd mis. Wil je meer weten over wat er allemaal bij komt kijken wanneer je als freelancer wil starten? Lees dan ook het artikel 'Starten als freelancer is makkelijker dan je denkt' op Studentjob.nl.
 
Door Studentjob.nl

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play