[onderzoek] werk jij in de juiste provincie? ontdek hier de populairste freelance branches van 2018.

Gepubliceerd op 16 Oktober 2018

Er bevinden zich tal van freelancers door heel Nederland. Ieder met zijn of haar eigen branche. Naar welke branche wordt het meeste gezocht? Freelancer.nl zocht het uit en zette de resultaten van 2018 per provincie op een rij.

De populairste freelancers

Het valt direct op dat de populairste freelance branche in Nederland ‘Grafisch & Design’ is. In zes provincies worden freelancers binnen de branche ‘Grafisch & Design’ het meest gezocht. Binnen deze branche vallen professionals als webdesigners en grafisch ontwerpers. Per provincie verschilt de populariteit van deze branche. Vooral in Noord-Brabant is ‘Grafisch & Design’ veel gezocht. Met een aandeel van 30% is dit bijna het dubbele van dat in Noord-Holland met 17%. 


freelancer branches per provincie 1/4

Deze freelancers winnen in 3 provincies

De categorie ‘Website & Apps’ is een goede tweede branche met de eerste plek in 3 provincies. Binnen deze branche vindt men vooral veel developers, zoals Wordpress en Magento developers. Tussen deze 3 provincies is er niet heel veel verschil in het aandeel van ‘Website & Apps’, dit ligt rond de 20%.


freelancer branches per provincie 2/4

Deze branches zijn minder populair onder opdrachtgevers

Wanneer we naar de resultaten tussen branches kijken, zien we dat sommige branches een vrij laag aandeel hebben in iedere provincie.‘Training & Opleiding’ is zo’n branche, hierin werken bijvoorbeeld freelance trainers. Freelancers in dit soort branches zullen het wellicht lastiger hebben om opdrachten te vinden. Wanneer er meer aanbod dan vraag in een branche blijkt te zijn, wordt onderscheiding en zichtbaarheid voor de freelancer extra belangrijk. 


freelancer branches per provincie 3/4

Deze freelancers zitten wel goed

Andere branches hebben een bredere spreiding tussen de provincie. Maar gemiddeld ligt het aandeel van deze branches rond de 10%. In vrijwel iedere provincie is dus genoeg vraag naar de specialisten uit deze branches. ‘Tekst en Vertaling’ is een voorbeeld van zo’n branche. Dit is een vrij brede branche met onder andere freelance copywriters en tekst vertalers. Freelancers in dit soort branches zullen dus vrij gemakkelijk opdrachten vinden.


freelancer branches per provincie 4/4

En moet je nu verhuizen?

Een lage vraag in de eigen provincie of juist een hoge vraag in een andere provincie, betekent niet dat de freelancer direct moet wisselen van provincie (of van branche). Een laag aandeel van een branche kan bijvoorbeeld voorkomen doordat een andere branche zeer populair is. Hierdoor lijkt de eigen branche minder gezocht terwijl er eigenlijk voldoende vraag naar is. Het bovenstaande onderzoek zegt vooral iets over de verhoudingen tussen branches, niet per se over de vraag binnen branches. 

Desalniettemin, als er veel vraag lijkt te zijn in een andere provincie, kan de freelancer denken aan uitbreiding om in deze behoefte te voorzien. Dit is zeker een interessante zet wanneer de populariteit in de eigen provincie beperkt is.


freelancer branches per provincie kaart

Het onderzoek

Freelancer.nl heeft voor dit onderzoek per provincie gekeken naar de meest gezochte branche van freelancers. Op Freelancer.nl vinden dagelijks opdrachtgevers de juiste professional voor een freelance opdracht. Op Freelancer.nl zijn tussen de 40.000+ freelancers en 40.000+ opdrachten in de afgelopen jaren al vele matches tot stand gekomen. Voor een freelance professional of freelance opdracht is Freelancer.nl daarmee het juiste adres.


U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play