Terug

[Onderzoek] Werk jij in de juiste provincie? Ontdek hier de populairste freelance branches van 2018.

Er bevinden zich tal van freelancers door heel Nederland. Ieder met zijn of haar eigen branche. Naar welke branche wordt het meeste gezocht? Freelancer.nl zocht het uit en zette de resultaten van 2018 per provincie op een rij.

De populairste freelancers

Het valt direct op dat de populairste freelance branche in Nederland ‘Grafisch & Design’ is. In zes provincies worden freelancers binnen de branche ‘Grafisch & Design’ het meest gezocht. Binnen deze branche vallen professionals als webdesigners en grafisch ontwerpers. Per provincie verschilt de populariteit van deze branche. Vooral in Noord-Brabant is ‘Grafisch & Design’ veel gezocht. Met een aandeel van 30% is dit bijna het dubbele van dat in Noord-Holland met 17%. 

Deze freelancers winnen in 3 provincies

De categorie ‘Website & Apps’ is een goede tweede branche met de eerste plek in 3 provincies. Binnen deze branche vindt men vooral veel developers, zoals Wordpress en Magento developers. Tussen deze 3 provincies is er niet heel veel verschil in het aandeel van ‘Website & Apps’, dit ligt rond de 20%.

Deze branches zijn minder populair onder opdrachtgevers

Wanneer we naar de resultaten tussen branches kijken, zien we dat sommige branches een vrij laag aandeel hebben in iedere provincie.‘Training & Opleiding’ is zo’n branche, hierin werken bijvoorbeeld freelance trainers. Freelancers in dit soort branches zullen het wellicht lastiger hebben om opdrachten te vinden. Wanneer er meer aanbod dan vraag in een branche blijkt te zijn, wordt onderscheiding en zichtbaarheid voor de freelancer extra belangrijk. 

Deze freelancers zitten wel goed

Andere branches hebben een bredere spreiding tussen de provincie. Maar gemiddeld ligt het aandeel van deze branches rond de 10%. In vrijwel iedere provincie is dus genoeg vraag naar de specialisten uit deze branches. ‘Tekst en Vertaling’ is een voorbeeld van zo’n branche. Dit is een vrij brede branche met onder andere freelance copywriters en tekst vertalers. Freelancers in dit soort branches zullen dus vrij gemakkelijk opdrachten vinden.

En moet je nu verhuizen?

Een lage vraag in de eigen provincie of juist een hoge vraag in een andere provincie, betekent niet dat de freelancer direct moet wisselen van provincie (of van branche). Een laag aandeel van een branche kan bijvoorbeeld voorkomen doordat een andere branche zeer populair is. Hierdoor lijkt de eigen branche minder gezocht terwijl er eigenlijk voldoende vraag naar is. Het bovenstaande onderzoek zegt vooral iets over de verhoudingen tussen branches, niet per se over de vraag binnen branches.  Desalniettemin, als er veel vraag lijkt te zijn in een andere provincie, kan de freelancer denken aan uitbreiding om in deze behoefte te voorzien. Dit is zeker een interessante zet wanneer de populariteit in de eigen provincie beperkt is.

Het onderzoek

Freelancer.nl heeft voor dit onderzoek per provincie gekeken naar de meest gezochte branche van freelancers. Op Freelancer.nl vinden dagelijks opdrachtgevers de juiste professional voor een freelance opdracht. Op Freelancer.nl zijn tussen de 40.000+ freelancers en 40.000+ opdrachten in de afgelopen jaren al vele matches tot stand gekomen. Voor een freelance professional of freelance opdracht is Freelancer.nl daarmee het juiste adres.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten