Starten als freelancer, kan jij het? alle vragen die je moet stellen.

Gepubliceerd op 21 Augustus 2018

Je droomt er misschien al jaren van. En je weet het nu echt zeker, je gaat freelancer worden. Maar voordat je direct op zoek gaat naar opdrachtgevers. Moet je jezelf afvragen: Ben ik er klaar voor om Freelancer te worden? Hieronder vind je de vragen die je jezelf moet stellen.

 


Ben je er mentaal klaar voor om Freelancer te worden?

Het klinkt heel cliché, maar freelancen begint bij jezelf. Zorg dat je mentaal voorbereid bent door na te denken over de volgende punten:

 

Ik freelance omdat…

Als je Freelancer wilt worden, doe je dit met een reden. Welke reden is dit? Is dit omdat je meer vrijheid wilt? Omdat je meer wilt verdienen? Of omdat je met verschillende opdrachtgevers wilt werken? 

Wat de reden ook is, zorg dat deze reden motiveert. Als freelancer komen er periodes waarin alles lijkt tegen te zitten. Misschien betalen opdrachtgevers niet, kan je geen nieuwe opdrachtgevers vinden of ben je jouw inspiratie kwijt. De reden dat je freelanced moet motiverend genoeg zijn om je door dit soort momenten heen te helpen. 

Dus vraag jezelf af: waarom wil je freelancen? Zijn deze redenen belangrijk genoeg voor jou? Ook niet onbelangrijk: is de reden dat jij gaat freelancen, ook daadwerkelijk haalbaar? Zoek dit uit.

 

Wat je zeker niet wilt

Heb je bepaald wat je met freelancen wilt bereiken? Mooi, dan is het nu tijd om te bepalen wat je zeker niet wilt doen. Weet waar de grens van jouw werkzaamheden ligt en bewaak deze grens. Het is makkelijk om stapje voor stapje over deze grens te gaan. Probeer dit te voorkomen door op tijd nee te zeggen.

Vraag jezelf af: Waar liggen mijn grenzen en hoe kan ik nee zeggen tegen grensoverschrijdingen?

 

Grenzen overgaan

Het is heel tegenstrijdig, maar als je grenzen staan, is het tijd om te bepalen welke grenzen je moet overgaan. Hierbij gaat het om de grenzen van jouw comfort zone. 

Vraag jezelf af: Ben ik bereid om actie te ondernemen en uitdagingen aan te gaan die je liever niet zou nemen? 

 

Tijd en energie

Werken als Freelancer lijkt misschien ideaal, maar hou er rekening mee dat freelancen veel tijd en energie kost. Je hebt als freelancer veel meer taken en verantwoordelijkheden om op de lange termijn winstgevend te blijven. Van het vinden van nieuwe klanten tot het bijhouden van je eigen administratie; alles vergt jouw aandacht.

 

“Mijn ervaring is dat ik naast het directe werk voor klanten, zeker het dubbele aantal uren maak om mijn bedrijf draaiend te houden.” Zegt Maaike van Walstijn, van https://www.sourchan.nl/.

 

Vraag jezelf af: heb ik de tijd en energie om Freelancer te worden? Ben ik bereid deze tijd en energie aan freelancen te besteden?

 

Rust nemen

Mensen die voor zichzelf werken, neigen al snel naar veel werken. Er is altijd iets “dringends” te doen voor of rondom een opdrachtgever. Dit kan al snel teveel worden.

 

Je kunt oververmoeid raken en het gaat ten koste van kwaliteit en creativiteit. Wees duidelijk naar opdrachtgevers over je beschikbaarheid.” Zegt Elisa Salentijn, van https://www.es-communicatie.nu/.

 

Gun en geef jezelf de rust die je nodig hebt. Op de lange termijn zul je hier de resultaten van zien. Jij en je opdrachtgevers hebben er niks aan als je overwerkt bent.

Vraag jezelf af: Ben ik iemand die neigt naar teveel werken? Hoe kan ik dit tegengaan? 

 

Ben je er praktisch klaar voor om Freelancer te worden?

Als je hebt besloten te gaan freelancen, moet je alle praktische zaken rondom freelancen in orde hebben. 

 

Het ondernemersplan

Voor jezelf werken is een hele onderneming. Weet jij al hoe je dit gaat aanpakken? Zet dit op papier in de vorm van een ondernemersplan. Zoek uit wat je allemaal moet regelen. Bepaal ook de verwachte opbrengsten en kosten. Werk alle aspecten van het freelancen uit.

Vraag jezelf af: Hoe ziet mijn ondernemersplan eruit?

 

De propositie

In het ondernemersplan heb je bepaald wat je gaat doen. Maar hoe presenteer je dit naar potentiële klanten? Een ondernemersplan is uitgebreid. De aandacht van klanten is vaak beperkt. Zorg er daarom voor dat jouw propositie kort, duidelijk en aantrekkelijk is. Kijk hiervoor ook naar concurrenten. Zorg dat jouw propositie van meer waarde is. Overweeg een copywriter om de juiste woorden te vinden en jouw propositie zo overtuigend mogelijk te maken.

Vraag jezelf af: Hoe ziet mijn propositie eruit? Is mijn propositie interessanter dan dat van anderen?

 

De website

Wanneer je in contact komt met potentiële opdrachtgevers, willen ze waarschijnlijk meer informatie over jou weten. Het is alleen daarom al handig om een website te hebben. 

Op je website toon je wat je doet, hoe je het doet en waarom je het doet. 

Met een professionele website en een goede verkooptrechter kan je via de website nieuwe klanten binnenhalen. Een goede webdesigner kan je hierbij helpen.

Vraag jezelf af: Heb ik een website die toont wat ik doe? Kan ik mijn website verbeteren?

 

Marketing

Als je veel werk hebt gestopt in een website, wil je natuurlijk dat hiermee opdrachten binnenkomen. Zorg dus dat je marketing op orde is. Bepaal daarbij welke kanalen voor jou geschikt zijn. Moet je het vooral offline vinden? Of moet je online kanalen zoals Google Ads proberen?

Goede marketing draagt bij aan jouw inkomsten en kan je beschouwen als investering. Het is het daarom waard om te investeren in een specialist. 

Vraag jezelf af: Wat doe ik aan marketing? Wat kan ik nog meer doen om potentiële klanten te bereiken?

 

De benodigde documentatie

Als je van een potentiële klant een betalende klant wilt maken, heb je offertes, contracten en facturen nodig. Stel deze zelf op, gebruik een template of laat ze door een ander maken. Houd ook alles bij in je boekhouding, dit is handig voor jezelf en nodig voor de belastingdienst. Je kunt dit natuurlijk ook uitbesteden aan een boekhouder.

Vraag jezelf af: Heb ik alle benodigde documentatie? Voldoet dit aan de (rechtsgeldige) eisen?

 

Ben je er relationeel klaar voor om Freelancer te worden?

Starten als freelancer kan best eng zijn. Gelukkig ben je niet de enige freelancer op de wereld. Goede relaties helpen je wanneer dat nodig is.

 

Ervaren steun

Wanneer je begint met freelancen, zal je tegen problemen aanlopen. Vind iemand om deze problemen mee te bespreken. Een meer ervaren freelancer kan helpen een oplossing voor jouw opstartproblemen te vinden. 

Ook bij het uitvoeren van opdrachten zijn problemen onvermijdelijk. Misschien moet je een taak uitvoeren waar je nog niet zo bekend mee bent, of kom je een onverwacht obstakel tegen. Het is dan handig als je ervaren mensen binnen jouw vakgebied kent. Dit kan een mentor, ex-collega of samenwerkingspartner zijn. Zij kunnen je bijstaan wanneer je er zelf even niet uitkomt. 

Vraag jezelf af: Heb ik mensen in mijn netwerk met meer ervaring? Kan ik hen benaderen als ik hulp nodig heb?

 

Een coach

Als freelancer ben je vooral bezig met opdrachten en alle werkzaamheden daaromheen. Daarnaast zullen onvoorziene problemen veel aandacht vragen. Dit kan een overweldigend effect hebben dat denken vanuit een overzichtspositie bemoeilijkt. In dit soort situaties is het handig om iemand in een coachende rol te kennen. Deze persoon kan als luisterende buitenstaander helpen door helderheid en structuur te geven aan jouw werk als freelancer. Ook kan je bij deze persoon terecht als je je afvraagt of je nog de juiste weg bewandeld.

Vraag jezelf af: ken ik iemand die mij vanuit een coachende rol kan helpen?

 

Andere expertises

Bij veel opdrachten werk je als freelancer niet alleen maar in een team van verschillende expertises. Het is handig als jij in ieder geval de basiskennis hebt van wat anderen doen. Weten wat de ander kan en waar zijn of haar verantwoordelijkheden liggen, versoepelt de samenwerking. Probeer daarom mensen in je netwerk te hebben uit aangrenzende vakgebieden. Zo kun je van anderen leren. 

Vraag jezelf af: Kan ik bij mensen uit andere vakgebieden terecht?

 

Anderen helpen

Heb jij een netwerk opgebouwd waarbij je terecht kan met de bovenstaande vragen? Onderhoud deze relaties dan goed. Het onderhouden van deze relaties is net zo belangrijk als het opbouwen ervan. Probeer net zoveel of meer hulp te bieden dan je verwacht van een ander. Kom je opdrachten tegen die je niet zelf of niet alleen kunt uitvoeren? Deel ze in je netwerk. Uiteindelijk zul je meer hulp en opdrachten terug zien komen.

Vraag jezelf af: Draag ik genoeg bij aan mijn opgebouwde netwerk? Wat kan ik nog meer doen?

 

Ben je er volledig klaar voor om Freelancer te worden?

Heb je het antwoord op de bovenstaande vragen nog niet gevonden? Geen probleem, dan weet je in ieder geval waar je nog aan kan werken. 

Weet je alle vragen wel te beantwoorden? Dan is het tijd om te starten als Freelancer.


Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play